Nyilvános az Illatos úti jelentés, amit eddig azért titkoltak, hogy ne legyen pánik

POLITIKA
2015 szeptember 15., 11:57
comments 327

Bár Bácskai János, a Ferencváros polgármestere még a múlt csütörtökön is titkolni próbálta az Illatos úti szennyezésről készült szakértői jelentést - a polgármester arra hivatkozott, hogy nem akarnak pánikot kelteni -, kedden, miközben az egész ország "a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzettel" van elfoglalva, hirtelen közzétették a teljes dokumentációt.

Bácskai Jánosnak annyiban igaza volt, hogy a jelentés

pánikra ad okot.

Itt és most csak pár információt emelnék ki a mérési eredményekből:

A higany koncentrációja majdnem kétszerese, az arzén koncentrációja több mint négyszerese a szennyezettségi határértéknek a József Attila-lakótelep déli részén. Ugyanitt a fluorantén és a pirén-szennyezettség is kétszeres a határértéknek, ahogy DDT rovarírtószerből is kétszeres adagot mértek a talajban.

A talajvízben az Illatos úti kutyatelepen mérték a legriasztóbb értékeket,

benzolból például 7300-szor annyit, mint a szennyezettségi határérték, klórbenzolból pedig 19 000-szer annyit,

de a xilolok mennyisége is 60-szorosa a határértéknek.

A József Attila-lakótelep déli részén a talajvízben a határérték kétszeresét mérték benzopirénből és indenopirénből is. A teljes, valóban rémisztő adatsort az önkormányzat oldalán közzétett dokumentumban olvashatják (.pdf). (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt