Irán és Oroszország közösen segít legyőzni a Nyugat által létrehozott mérgező ideológiát terjesztő Iszlám Államot, mondta el Aszad az orosz sajtónak

külföld
2015 szeptember 16., 08:55
comments 199

Szíria számára továbbra is a terrorizmus jelenti az első számú problémát, az Iszlám Állammal és az an-Núszra Fronttal nincs miről tárgyalni, a háború célja csak e szervezetek megsemmisítése lehet, s ebben Damaszkusz mindenekelőtt Iránnal és Oroszországal tud együttműködni.

- erről beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz médiának adott, szerdán közölt interjújában.

A több mint négy éve tartó és az ENSZ adatai szerint eddig több mint 220 ezer ember halálát okozó szíriai polgárháborút, amely az Aszad-rezsim elleni 2011. márciusi felkelésből bontakozott ki, a szíriai elnök igyekezett úgy beállítani, mint Szíriának a Nyugat által szított terrorizmus ellen vívott háborúját, és mint mondta, számos más probléma, köztük a menekültválság is a terrorizmus megerősödésében gyökerezik.

photo_camera (LOUAI BESHARA / AFP)

Aszad azt állította, hogy a szíriai hatóságok készek párbeszédet folytatni más politikai erőkkel, amennyiben az elősegíti a terrorista fenyegetés csökkentését és az ország stabilizálását - ahogy azt megtették "egyes fegyveres csoportokkal is bizonyos problémás körzetekben". "Más helyeken a harcosok beolvadtak a szíriai hadsereg soraiba" - mondta.

Ugyanakkor kifejtette, hogy az Iszlám Állam és az an-Núszra Front a Nyugat által mérgező ideológiák terjesztésére létrehozott politikai szervezetek harmadik hullámát képezik, az első két hullámot jelentő Muzulmán Testvériség és az al-Kaida után.

A Nyugatnak a szélsőségesek megerősödésében játszott szerepe kapcsán a szíriai elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei, ha akarnák, meg tudnák semmisíteni az Iszlám Állam szervezetét. A jelenlegi helyzetben azonban kizárt - mondta -, hogy azok, akik támogatják a terrorizmust - "és éppen ezzel foglalatoskodnak most olyan országok, mint Törökország, Jordánia és Szaúd-Arábia" -, egyúttal háborút is vívjanak ellene.

Bassár el-Aszad az interjúban elképesztőnek nevezte, hogy bár lényegében ugyanazon ellenséggel állnak háborúban, és ugyanazokon a helyszíneken egyazon célpontokra mérnek csapásokat, Szíria és az Egyesült Államok kormányai és fegyveres erői között semmiféle koordináció és kapcsolat nincsen.

"Természetes - fűzte hozzá -, hogy a baráti országokkal működünk együtt, mindenekelőtt Oroszországgal és Iránnal, valamint Irakkal, amely ugyanúgy, mint mi, a terrorizmussal vív harcot. Ami a többi országot illeti, nyitottak vagyunk az együttműködésre bármelyikükkel, amennyiben komoly az elhatározásuk, hogy harcoljanak a terrorizmussal szemben"

- jelentette ki.

Ami az ország politikai helyzetét illeti, az ellenzéki fegyveres csoportok által szorongatott, és a hozzá hű erőkkel az ország nyugati, tengerparti sávjára visszaszorult szíriai államfő a belső párbeszéd folytatására szólított fel, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az ország jövőjéről. Egyúttal méltatta azt a közvetítő szerepet, amelyet Moszkva tölt be a szemben álló szíriai felek között. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy reális eredményeket politikai téren csak a terroristák felett aratott győzelem után lehet elérni.

Aszad leszögezte, hogy csak akkor távozik a hatalomból, ha a szíriai nép úgy akarja, és semmiképpen sem mond le a Nyugat nyomására. "Ami az elnököt illeti, ő a nép hozzájárulásával, választások útján kerül hatalomra, és ha távozik, akkor teszi, ha azt a nép követeli, nem pedig az Egyesült Államok, az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy a genfi konferencia ítélete alapján" - mondta a szíriai elnök az orosz sajtó képviselői előtt.

Netanjahu is tárgyalni fog Putyinnal

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a következő héten Oroszországba látogat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon Moszkva egyre fokozódó szíriai szerepvállalásáról, közölték izraeli illetékesek szerdán.

A miniszterelnök be fogja mutatni azokat a fenyegetéseket, amelyek a Szíriába szállított fejlett orosz fegyverzet miatt érik Izraelt, illetve amiatt, hogy ezek a fegyverek a Hezbollah libanoni síita milíciához, illetve más terrorcsoportokhoz kerülnek - mondta egy, neve elhallgatását kérő tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek.

Az izraeli kormányfői hivatal később megerősítette a Benjámin Netanjahu moszkvai látogatásáról szóló híreket.

A közelmúltban számos nyugati lap arról cikkezett, hogy Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában. Több olyan kép és felvétel is napvilágot látott, amelyeken feltételezett orosz haditechnikai eszközök láthatók harc közben. Moszkva először nem kommentálta ezeket az értesüléseket, de a minap elismerte, hogy fegyvereket szállít Bassár el-Aszad elnök kormányának, és "évek óta" orosz katonák tartózkodnak Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában.

Oroszország, amely Damaszkusz szövetségese, a katonai segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy a kormányhadsereg a leghatékonyabb erő az ország egy jelentős részét uraló Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.