Megvan az első ítélet tiltott határátlépés miatt

migráció
2015 szeptember 16., 10:25
comments 203

Egy iraki férfi volt az első migráns, akit a határzár tiltott átlépése miatt elítéltek. A férfit egy évre kiutasították Magyarországról. Ez az első ítélet, amit gyorsított eljárásban meghoztak, de több tárgyalás is megy párhuzamosan – jelentette Plankó Gergő a szegedi bíróságról.

A hétfőn hatályba lépett új, szigorúbb szabály értelmében már nem szabálysértés, ha valaki illegálisan lép be Magyarországra a magyar-szerb határon lévő határzáron át, hanem bűncselekmény, amiért börtönbüntetés vagy kitoloncolás szabható ki.

Jogi szakértők szerint ez a gyakorlat szembemegy bizonyos nemzetközi egyezményekkel, és emiatt a magyar állam még sokat veszíthet a jövőben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.