Negyedére zuhant vissza a tonhalak és makrélák száma

ÁLLAT
2015 szeptember 16., 05:07
comments 59

Egy most közölt kutatás "katasztrofális" populáció-visszaszorulást tárt fel az elmúlt negyven év során. A WWF és a Londoni Zoológiai Társaság közös vizsgálatából derült ki, hogy a makrélafélék családjába tartozó halak létszáma 74 százalékkal zuhant vissza 1970 és 2012 között.

A két társaság közleménye szerint drasztikus közbeavatkozás nélkül olyan fajok tűnhetnek el a Föld felszínéről, melyek sok millió ember élelmiszerellátásának kulcsát jelentik.

Az elmúlt években sorra bukkantak fel a családba tartozó halak a veszélyeztetett fajok között, a kékúszójú tonhal például ma már a kihalás szélén áll. De olyan tonhalfélék, melyek rendszeresen tűnnek fel étlapokon, egyre ritkábbá váltak. Meglepő módon akad egy faj, amelyik tartja magát, a csíkoshasú tonhalak száma nem zuhant egyedül ilyen meredek mértékben.

Órási a visszaesése a tengeriuborkáknak is, a Galápagos-szigeteknél 98 százalékos, a Vörös-tengernél 94 százalékos visszaesést mértek.

A drámai populációveszteségnek csak egyik oka a túlhalászás, legalább ekkora gondot okoz a tengerek szennyeződése, a természetes élőhelyekről való kiszorulás és a klímaváltozás is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.