Áttörték a menekültek a kerítést Röszkénél

migráció
2015 szeptember 16., 12:31
comments 2084

Nagyjából húsz-harminc ember aktívan dobálja a rendőröket a röszkei határátkelőnél kövekkel és üvegekkel nagyjából délután három óra óta, sok száz határon kívül ragadt menekült közelről figyeli az eseményeket. A magyar rendőrség nagy erők felvonultatásával és könnygázzal válaszol, amivel a jelek szerint csak a tömeget tudják feltartóztatni, oszlatni vagy nyugtatni nem tudják a szerb területről balhézókat. A Blikk fenti videóján az látszik, ahogy nagyjából másfél órája a kerítést is megrongálta a randalírozó csoport.

photo_camera AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Röszkénél nagyjából kétezer menekült torlódott fel – sokan közülük azért nem jutnak tovább, mert elfogyott a pénzük –, a legtöbben tétlenül várakoznak, viszont egy nagyjából száz fős társaság keményen balhézik. A szerb rendőrök némi késlekedéssel a helyszínre érkeztek, de nem avatkoznak be túlzottan.

Négy óra körül füstfelhő borította be a határátkelő környékét, az MTI szerint a menekültek autógumikat és műanyag tárgyakat égettek.

balhé2

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta az M1-en, hogy a magyar rendőrség támadás alatt áll Szerbia felől, és erre felhívta szerb kollégája figyelmét is, sőt, írásbeli jegyzéket is átadtak erről.

A szerb hatóságok a Reuters szerint bejelentették, hogy Magyarország arról tájékoztatta őket, hogy 30 napra bezárják a röszkei határátkelőt.

A Reuters felvételei:

Ez pedig a BBC videója a balhéról:

A TEK ilyen páncélozott járművekkel érkezett a helyszínre:

Az RT élő streamjén is követheti az eseményeket.

kovács zoltán

A rendőrsorfal mögül rögtön nyilatkozott Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó. Kovács elmondta, hogy a magyar rendőrök a testükkel védték a magyar határt. Bakondi szerint 20 rendőr sérült meg.

Az MTI szerinta rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat Horgos 2-nél szerda délután. A felvételeken azonban látszott, hogy mikor áttört a kapu, többen átjutottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.