Elképesztő, hogy mit ment idén a magyar búza

mezőgazdaság
2015 szeptember 17., 19:44
comments 231

SZÉDÜLETES: Kisebb területen több kalászos gabona termett, rekord közeli a termésátlag!

Idén 4,6%-kal kisebb területen, az előző évinél 2,8%-kal több, 7,5 millió tonna kalászos gabona termett, mint tavaly. Szinte az összes termésátlag lekörözte az előző évit, egyedül szegény rozs gyengélkedett egy kicsit.

A búza termésátlaga 1991 óta nem ment ekkorát, az elmúlt öt év átlagát 22%-kal haladta meg. A növekedésnek kedvezett a tavaly őszi és az idei májusi csapadékos időjárás. Állítólag semmi trükközés nem volt, egyszerűen növekedésnek kedvezett a tavaly őszi és az idei májusi csapadékos időjárás. Szóval akik akkoriban nyávogtak a rossz idő miatt, most, a siker pillanatában kicsit gondolkozzanak el.

A dicsőségtábla:

  • Búzából 2015-ben az egy évvel korábbinál 7,6%-kal kisebb területről 0,4%-kal nagyobb termést takarítottak be; a termésátlag 5140 kilogramm/hektár volt.
  • Az árpa betakarított területe az előző évinél 2,8%-kal, a termésmennyiség 12%-kal volt több, ami 9,0%-kal nagyobb termésátlagot eredményezett. Őszi árpából 18%-kal több termett, tavaszi árpából viszont 6,5%-kal kevesebb, mint 2014-ben.
  • A tritikálé betakarított területe 3,7%-kal haladta meg az előző évit. A learatott termés mennyisége 4,8, a termésátlag 1,0%-kal növekedett.
  • Zab esetében a 2014. évinél 11%-kal kisebb területről az előző évinél 4,1%-kal kevesebb termést takarítottak be, az átlagos hozam viszont 7,9%-kal emelkedett.
  • Rozst ebben az évben közel 37 ezer hektáron, a tavalyinál 3 ezer hektárral nagyobb területen arattak. A termés a 2014. évihez képest 7,0%-kal növekedett, a termésátlag 2,4%-kal alacsonyabb volt.

(KSH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.