Az egész interneten követ minket a Facebook, most pedig ezt felhasználva elkezd még személyre szabottabb hirdetésekkel előállni

2015 szeptember 20., vasárnap 9:21
124

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Facebook elég pontosan ismer minket az alapján, amit a Facebook felületén művelünk: tudja, hogy hány évesek vagyunk, milyen neműek, hol dolgozunk, mi érdekel minket az interneten. Most ezt a tudást próbálják majd még az eddiginél is hatékonyabban pénzzé váltani. Vélhetően nem lesz nehéz dolguk.

A cég egyrészt a jövőben még több információt szeretne gyűjteni arról is, hogy mit csinálunk az interneten, amikor épp nem vagyunk a Facebookon. Ezért ettől a héttől kezdve elkezdik felhasználni azokat az információkat is, melyek olyan oldalakról származnak, ahol van beágyazott Like vagy Megosztás gomb. Nem nehéz belátni, gyakorlatilag a teljes internetről van így szó, alig akad ma már felület, ami így vagy úgy ne lenne valahogy hozzákötve a Facebookhoz.

Az így megszerzett adatokból pedig a jövő hónaptól jobban személyre szabott reklámok jöhetnek majd a Facebook-feedünkbe. Eléggé hasonló ez ahhoz, mint amit a Google is csinál: keresési és böngészési előzményeinkből kinyert adatok alapján célozzák be az elénk kerülő hirdetéseket.

A Facebook eddig is célozta persze a hirdetéseket, az újítás most az, hogy már nem csak a Facebook felületén összeszedett információk alapján fogják ezt tenni. A cég mindettől pozitív változást vár, azt, hogy az emberek jobban célzott és relevánsabb találatokkal találkoznak majd. A cég már egy évvel korábban bejelentette ezt a lépést, most jött el a megvalósítás ideje.

Mondani se kell, az eljárás rengeteg privacy-kérdést felvet, de a Facebook hasonló lépései korábban is sok kérdést vetettek fel, a cég mégis simán meghúzta őket. A vállalat szerint az általuk összegyűjtött adatok semmiben nem különböznek attól, amiket a nagy honlapok is gyűjtenek a látogatóikról, hogy jobban megismerjék internetezési szokásaikat. A különbség itt az, hogy a Facebook saját felületét elhagyva is követni fogja, mit teszünk.

A Facebook amúgy kínál lehetőséget arra, hogy beállítsuk, milyen hirdetéseket engedünk meg az oldalunkra és egész sok beállítással tompítani is lehet a hirdetésözönt. Azt azonban nem lehet kikapcsolni, hogy a Facebook adatokat gyűjtsön rólunk. (via Mashable)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt