Saját otthonába fogad be menekülteket Canterbury érseke

2015 szeptember 20., vasárnap 12:48

Justin Welby, az anglikán egyház feje szíriai menekülteket fog elszállásolni londoni rezidenciáján. Várhatóan egy vagy két család költözhet majd be négy hálószabás villájába, ami közvetlenül a Temze partján fekszik.

Nemrég a katolikus egyházfő, Ferenc pápa is jelezte, hogy két menekültcsalád szállást kaphat vatikáni otthonában. Állítólag a brit érsek régóta fontolgatta már ezt, döntését nem a pápa ötlete segítette elő.

A londoni Lambeth Palace, ahol az érsek rezidenciája is megtalálható (Kép: Wikipedia)

A rezidenciát jelenleg kicsit átalakítják, hogy a családok számára alkalmas legyen a beköltözésre. Az érsek szóvivője szerint Welby nagyon szenvedélyesen áll a menekültek segítésének kérdéséhez:

Jézus is egy menekült volt.

- tolmácsolta az érsek szavait a szóvivője.

A családok ellátásának költségeit az érsek által felügyelt jótékonysági alapból fogják finanszírozni.

Nagy-Britannia a következő öt évben 20 ezer szíriai menekült befogadását tervezi. A lépést kritizálta az érsek is, mivel szerinte ez a szám nagyon alacsony.

Miközben a pápa felhívására Európa szerte fogadnak be menekülteket az egyházi vezetők, Magyarországon mindez kicsit másképp történik. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint például invázió zajlik, és a pápa nem tudja, miről beszél. Úgy látszik, Angliába még nem jutott el az invázió híre. (Guardian)