Saját otthonába fogad be menekülteket Canterbury érseke

Justin Welby, az anglikán egyház feje szíriai menekülteket fog elszállásolni londoni rezidenciáján. Várhatóan egy vagy két család költözhet majd be négy hálószabás villájába, ami közvetlenül a Temze partján fekszik.

Nemrég a katolikus egyházfő, Ferenc pápa is jelezte, hogy két menekültcsalád szállást kaphat vatikáni otthonában. Állítólag a brit érsek régóta fontolgatta már ezt, döntését nem a pápa ötlete segítette elő.

A londoni Lambeth Palace, ahol az érsek rezidenciája is megtalálható (Kép: Wikipedia)

A rezidenciát jelenleg kicsit átalakítják, hogy a családok számára alkalmas legyen a beköltözésre. Az érsek szóvivője szerint Welby nagyon szenvedélyesen áll a menekültek segítésének kérdéséhez:

Jézus is egy menekült volt.

- tolmácsolta az érsek szavait a szóvivője.

A családok ellátásának költségeit az érsek által felügyelt jótékonysági alapból fogják finanszírozni.

Nagy-Britannia a következő öt évben 20 ezer szíriai menekült befogadását tervezi. A lépést kritizálta az érsek is, mivel szerinte ez a szám nagyon alacsony.

Miközben a pápa felhívására Európa szerte fogadnak be menekülteket az egyházi vezetők, Magyarországon mindez kicsit másképp történik. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint például invázió zajlik, és a pápa nem tudja, miről beszél. Úgy látszik, Angliába még nem jutott el az invázió híre. (Guardian)