A bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek Orbánnak

A Fideszhez legközelebb álló európai párt, a Németországot kormányzó CDU bajor testvérpártja, a CSU mindig is nagy rajongója volt Orbán Viktornak. Ezen a menekültválság se változtatott, sőt:

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU vezetője szerdára még a CSU bajor tartományi frakciójának eheti tanácskozására is meghívta,

mi több,

azt mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy sokan lesznek még hálásak Orbánnak a szerb-magyar határ lezárásáért.

A CSU tartományi frakcióvezetője, Thomas Kreuzer azért azt hozzátette, hogy a meghívással "nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját". Szerinte "beszélnünk kell egymással, ha meg akarjuk oldani a problémákat", és arra is kíváncsi, hogy Orbán "hogyan akar megfelelni az EU-ban viselt felelősségének".

AHogy az Kreuzer visszafogottabb nyilatkozatából is kiérződik, a Süddeutsche beszámolója szerint a CSU-ban vannak, akik nem veszik jó néven Orbán meghívását, vagy legalább hangsúlyosabban jelezhették volna, hogy miben különbözik a CSU politikája "a jobboldali populista" Orbánétől. Ugyanők annak sem örülnek igazán, hogy Seehofer Putyinhoz is közeledni próbál - róla azt mondta a pártelnüök, hogy nélküle nem lehet megoldani a szíriai konfliktust. (Via MTI)