A letartóztatott órakészítő tini mindenkit megvezetett

Még múlt héten robbant a hír, hogy hétfőn letartóztattak egy a texasi Irvingban egy muszlin középiskolást, mert bombának néztek egy találmányát. A tizennégy éves Ahmed Mohamed az állította, hogy épített egy órát, és azt szerette volna megmutatni a tanárjának, de öt rendőr bekísérte az őrszobára, ahonnan szüleit sem hívhatta fel. A hír hamar elterjedt, a Reddit és a Twitter vezetése ösztöndíjat, a Google szereplési lehetőséget ajánlott fel neki, meghívta őt a Facebook és bostoni műszaki egyetem, az MIT, sőt hivatalába várja őt Barack Obama elnök is.

Ben Torres/Getty Images

Mohamed úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy köszöni mindenkinek a támogatást, de sajnálja, hogy vallása és a "faji" hovatartozása miatt terroristának néznek valakit a hatóságok.

Ezután kezdték elektronikai mérnökök és szakértők jobban szemügyre venni azokat a képeket, amik Mohamed órájáról készültek. Kiderült, hogy szó sincs találmányról, a fiú egyszerűen összelegózott más órákból egy újat. Anthony DiPasquale, az Artvoice.com újságírója szerint a nyomtatott áramkör egy, a '80-s években gyártott Micronta óráé és a szerkezet többi eleme is hozzáférhető a kereskedelemi forgalomban.

Texas Muslim Student Clock

A fiú valószínűleg szándékosan készítette olyanra az órát, hogy az egy bombára emlékeztessen. A híres ateista, Richard Dawkins egyenesen azt állítja, hogy Ahmed apjával közösen tervelték ki az egész akciót.

A fiú apja, Mohamed Elhassan Mohamed szudáni bevándorló már többször exponálta magát úgy, mint aki küzd az iszlámellenesség ellen. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.