Hétfőn is ezrek érkeztek Horvátország felől

Hétfőn is folytatódott a múlthéten beállt utaztatási rend: a migránsok a kerítéssel védett magyar határt Szerbiában kikerülik, Horvátország felé veszik az irány. A horvátok pedig szervezetten a magyar határhoz szállítják őket, a magyarok pedig az osztrák határhoz. A horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic  újságíróknak elmondta, hogy nem regisztrálják a hozzájuk érkező menekültek. Napközben Kovács Zoltán kormányszóvivő az RTL Klubnak ismerte el ugyanezt, hogy Magyarország sem regisztrál mindenkit. Pedig ezt a schengeni előírások kötelezően előírják. Kovács szerint

“a menekültek nem működnek együtt, erőszakkal meg nem regisztráltathatják őket.”

Ezzel szemben pénteken még azt mondta, hogy

“regisztrálunk, és ellátunk minden hozzánk érkező illegális migránst.”

roszke_hatar_menekult_katona_honved

Hétfőn az országgyűlés elfogadta azt a kétharmados törvénymódosítást, ami rendőrségi jogosítványokat ad tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a magyar honvédeknek. Így a jövőben már nem csak a kerítést építhetik, hanem igazoltathatnak, elfoghatnak, átkutathatnak embereket.

A rendőrség is új jogköröket kapott: a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve ezentúl külföldön is végezhetnek felderítő tevékenységet, ha az a magyar határ rendét veszélyezteti, terrorizmus gyanúja áll fenn,  beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

A magyar határokhoz érkezők száma a hét elejére sem csökkent:

  • Zákányból 1500 főt vittek a nyugati határhoz, 
  • Barcsra több mint hatszázan érkeztek,
  • a beremendi határátkelőtől 6-800 embert vittek Magyarbólyba.
MTI Fotó: Varga György

Közben megkezdődtek az előkészületek, hogy Zala megyében is lerakják a gyorstelepítésű drótakadályt. Zalában 42 kilométer hosszú a magyar-horvát határ, ebből 24 kilométert maga a Mura folyó ad ki, a fennmaradó 18 kilométer pedig a folyóparthoz közeli területeket jelenti. A Mura kiszámíthatatlanul sodró folyó, ezért ez egyfajta természetes akadály.

Hétfőn átlépte a 200 ezret a Magyarországra érkező illegális bevándorlók száma, a rendőrség szerint az év eleje óta 224 235-en érkeztek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.