28 év börtönt kapott a tömeges szalmonellajárványt okozó amerikai cégvezető

Soha eddig senkit sem ítéltek olyan súlyos börtönre ételmérgezés miatt az Egyesült Államokban, mint most Stewart Parnellt, a Peanut Corporation of America tulajdonosát. Parnell cége a tulajdonos tudtával szalmonellával fertőzött mogyoróvajat adott el.

Bűnét csak súlyosbította, hogy nem közvetlenül a fogyasztóknak, hanem élelmiszergyáraknak adta el a termékét, amely így rengeteg más, feldolgozott termékbe bekerülve 2008-2009-ben országos járványt okozott az Egyesült Államokban, ahol kilencen bele is haltak a fertőzésbe.

A járvány miatt az amerikai történelem legnagyobb élelmiszer-visszahívását kellett elrendelni, több mint kétezer terméket vontak vissza az áruházakból. A fertőzött mogyoróvajból brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket is vissza kellett hívni.

Parnell mellett öccsét, a cég kereskedőjeként dolgozó Michaelt is elítélték, ő húsz évet kapott. Az indoklás szerint Stewart Parnell merő nyereségvágyból hozta forgalomba a fertőzött terméket. (Via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.