28 év börtönt kapott a tömeges szalmonellajárványt okozó amerikai cégvezető

bűnügy
2015 szeptember 22., 05:13
comments 33

Soha eddig senkit sem ítéltek olyan súlyos börtönre ételmérgezés miatt az Egyesült Államokban, mint most Stewart Parnellt, a Peanut Corporation of America tulajdonosát. Parnell cége a tulajdonos tudtával szalmonellával fertőzött mogyoróvajat adott el.

Bűnét csak súlyosbította, hogy nem közvetlenül a fogyasztóknak, hanem élelmiszergyáraknak adta el a termékét, amely így rengeteg más, feldolgozott termékbe bekerülve 2008-2009-ben országos járványt okozott az Egyesült Államokban, ahol kilencen bele is haltak a fertőzésbe.

A járvány miatt az amerikai történelem legnagyobb élelmiszer-visszahívását kellett elrendelni, több mint kétezer terméket vontak vissza az áruházakból. A fertőzött mogyoróvajból brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket is vissza kellett hívni.

Parnell mellett öccsét, a cég kereskedőjeként dolgozó Michaelt is elítélték, ő húsz évet kapott. Az indoklás szerint Stewart Parnell merő nyereségvágyból hozta forgalomba a fertőzött terméket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.