A PETA szerint szerzői jog illeti meg a szelfiző majmot

Egy szelfiző majom szerzői jogainak akar érvényt szerezni a PETA állatvédő szervezet egy San Franciscó-i bíróságra benyújtott keresetével.

Az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő állatvédő csoport, a PETA egy 6 éves makákó érdekében indított a napokban bírósági eljárást. A Naturo nevű majom egy indonéziai rezervátumban él és David Slater brit természetfotós fényképezőgépével készített magáról szelfiket, de a brit törvények szerint a szerzői jogok ezek után a képek után is Slatert illetik meg – írja a Huffington Post.

Fotó: Wikipedia Commons

A képek világszerte megjelentek, még a Wikipedián is szerepelnek. A Wikipedia szerint nincs tulajdonosa a szerzői jogoknak, mivel egy majom készítette a képeket, és az amerikai jog szerint az állatok által készített képeket nem lehet regisztrálni. De a PETA el akarja érni, hogy Naturóé legyenek a saját képeinek szerzői jogai.

A törvény a PETA ügyvédje, Jeffrey Kerr szerint világosan kimondja, hogy a szerzőé a szerzői jog, fajra való tekintet nélkül, és az is egyértelmű, hogy nem az a szerző, akié a fényképezőgép, hanem azé, aki a képet készítette.

Slater viszont az AP-nek elmondta, hogy ő tervezte meg a képeket: „A majom csak megnyomta a gombot egy kamerán, ami oda volt készítve egy állványra, amit én helyeztem el, és tartottam a felvételek alatt.”

Laurence Tribe harvardi jogprofesszor szerint „a pereskedés csak bagatellizálja az állatok világszerte tapasztalható szükségtelen lemészárlását és elkerülhető kizsákmányolását”. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.