A PETA szerint szerzői jog illeti meg a szelfiző majmot

Egy szelfiző majom szerzői jogainak akar érvényt szerezni a PETA állatvédő szervezet egy San Franciscó-i bíróságra benyújtott keresetével.

Az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő állatvédő csoport, a PETA egy 6 éves makákó érdekében indított a napokban bírósági eljárást. A Naturo nevű majom egy indonéziai rezervátumban él és David Slater brit természetfotós fényképezőgépével készített magáról szelfiket, de a brit törvények szerint a szerzői jogok ezek után a képek után is Slatert illetik meg – írja a Huffington Post.

Fotó: Wikipedia Commons

A képek világszerte megjelentek, még a Wikipedián is szerepelnek. A Wikipedia szerint nincs tulajdonosa a szerzői jogoknak, mivel egy majom készítette a képeket, és az amerikai jog szerint az állatok által készített képeket nem lehet regisztrálni. De a PETA el akarja érni, hogy Naturóé legyenek a saját képeinek szerzői jogai.

A törvény a PETA ügyvédje, Jeffrey Kerr szerint világosan kimondja, hogy a szerzőé a szerzői jog, fajra való tekintet nélkül, és az is egyértelmű, hogy nem az a szerző, akié a fényképezőgép, hanem azé, aki a képet készítette.

Slater viszont az AP-nek elmondta, hogy ő tervezte meg a képeket: „A majom csak megnyomta a gombot egy kamerán, ami oda volt készítve egy állványra, amit én helyeztem el, és tartottam a felvételek alatt.”

Laurence Tribe harvardi jogprofesszor szerint „a pereskedés csak bagatellizálja az állatok világszerte tapasztalható szükségtelen lemészárlását és elkerülhető kizsákmányolását”. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.