A PETA szerint szerzői jog illeti meg a szelfiző majmot

ÁLLAT
2015 szeptember 23., 13:33
comments 162

Egy szelfiző majom szerzői jogainak akar érvényt szerezni a PETA állatvédő szervezet egy San Franciscó-i bíróságra benyújtott keresetével.

Az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő állatvédő csoport, a PETA egy 6 éves makákó érdekében indított a napokban bírósági eljárást. A Naturo nevű majom egy indonéziai rezervátumban él és David Slater brit természetfotós fényképezőgépével készített magáról szelfiket, de a brit törvények szerint a szerzői jogok ezek után a képek után is Slatert illetik meg – írja a Huffington Post.

photo_camera Fotó: Wikipedia Commons

A képek világszerte megjelentek, még a Wikipedián is szerepelnek. A Wikipedia szerint nincs tulajdonosa a szerzői jogoknak, mivel egy majom készítette a képeket, és az amerikai jog szerint az állatok által készített képeket nem lehet regisztrálni. De a PETA el akarja érni, hogy Naturóé legyenek a saját képeinek szerzői jogai.

A törvény a PETA ügyvédje, Jeffrey Kerr szerint világosan kimondja, hogy a szerzőé a szerzői jog, fajra való tekintet nélkül, és az is egyértelmű, hogy nem az a szerző, akié a fényképezőgép, hanem azé, aki a képet készítette.

Slater viszont az AP-nek elmondta, hogy ő tervezte meg a képeket: „A majom csak megnyomta a gombot egy kamerán, ami oda volt készítve egy állványra, amit én helyeztem el, és tartottam a felvételek alatt.”

Laurence Tribe harvardi jogprofesszor szerint „a pereskedés csak bagatellizálja az állatok világszerte tapasztalható szükségtelen lemészárlását és elkerülhető kizsákmányolását”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.