https://img.444.hu/bakondi-györgy-02.jpg

Az ember, aki havi 1 millióért beszél össze-vissza a menekültügyben

katasztrófa
2015 szeptember 23., 15:12
comments 375

A kormány rengeteg butaságot és valótlanságot állít, mióta elérte a menekültválság Magyarországot, de amióta szeptember 15-én hatályba léptek az új, szigorúbb menekültügyi törvények, egy ember kiemelkedik a sorból: Bakondi György, aki május óta miniszterelnök belbiztonsági kérdésekben illetékes szaktanácsadója, de csak egy hete aktivizálta magát.

photo_camera Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány kötsei rendezvényére szeptember 5-én (Fotó: Varga György / MTI)

Bármi, amit mond, felhasználható

Nehéz olyan nyilatkozatát idézni az elmúlt hétből, amit ne lehetne rövid úton cáfolni vagy helyesbíteni.

  1. Rögtön azzal kezdett, hogy  az M1 műsorán bejelentette, egy férfit terrorizmussal vádolnak, mert a szerdai röszkei összecsapás előtt arra biztatta a szerb határon várakozó menekülteket, hogy törjék át a magyar határkerítést. (Update: ezek a terroristás hírek egyébként egyre zavarosabbak.)
  2. A balhéról, ahol a rendőrök viperával ütötték a menekülteket, és újságírókat bántalmaztak, azt mondta: „A magyar rendőrség törvényesen és szakszerűen, túlzások nélkül látta el a feladát.”
  3. Sőt, azt is állította, hogy két kisgyereket, egy fiút és egy lányt átdobtak a kerítésen, és úgy megsérültek, hogy kórházba vitték őket, majd napokkal később ismerte be, hogy ez nem biztos, hogy így volt: „Én azt láttam, hogy a rendőrök a kerítéstől elhoznak két gyereket, és azt mondták, hogy átjöttek a kerítésen. Áttették vagy átdobták. [...] Én ott azt hallottam, hogy átdobták.” Tehát úgy tűnik, hogy csak pont ugyanúgy átadták őket, mint ezeket a gyerekeket pár nappal korábban, hogy legyenek biztonságban:
  4. Bakondi György pénteken azt mondta, hogy amikor 40 horvát rendőr kísért közel 1000 menekültet, akiket vonattal vittek Magyarbólyba, akkor a magyar hatóságok a mozdonyvezetőt letartóztatták, a 40 felfegyverzett horvát rendőrt  pedig a magyar rendőrök lefegyverezték. Ezt hamar cáfolta a horvát és a magyar rendőrség is, és hétfőn maga Bakondi is csak igazoltatásról és feltartóztatásról beszélt.

Katasztrófakarrier

Bakondi György a pályafutását éppen – a belügyminisztériumi adatok alapján a legkorruptabb, déli határszakaszon lévő – röszkei határátkelőhelyen kezdte, mint parancsok-helyettes, majd 1991 és 1999 között a Határőrség országos parancsnok-helyettesévé nevezték ki, majd 1999-ben (47 évesen) nyugdíjazták.

A karrierjét Pintér Sándor belügyminiszternek köszönheti, még az első Orbán-kormány idején előbb árvízügyi kormánybiztos volt, majd 2000-ben kinevezték a frissen létrehozott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság élére, ide került vissza 2010-ben. Időközben tűzoltó rendfokozatot is kapott, és altábornaggyá nevezték ki, pedig semmilyen ezirányú végzettsége sincs. 2003 és 2010 között ügyvéd és társtulajdonos volt egy ügyvédi irodánál, a szakterülete főleg a közbeszerzés volt.

Emiatt a vélelmezett fideszes törvénysértések kivizsgálásával megbízott szocialista Keller László és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal meg is vádolta őket, hogy közbeszerzés nélkül adtak munkát a Baumagnak, ami sokkal kevesebbért az egészet alvállakozóknak osztotta le, a Kehi szerint 450 milliós kárt okozva az államnak. Lamperth Mónika belügyminiszter 2002 decemberében ki is rúgta Bakondit, de a rendőrség 2003-ban megszüntette a nyomozást, és hiába fellebbezett Keller, az ügyészség helyben hagyta a határozatot.

Bakondi bekerült a hírhedt UD Zrt. felügyelőbizottságába is, de a cég jogi képviselője is ő volt, egy személyben.

photo_camera Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az illegális bevándorlásról tartott kormányszóvivői tájékoztatón a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében, Szegeden szeptember 17-én (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

Más posztja is volt, 2012-ben azzal lett országos hírű, hogy télügyi biztossá nevezték ki, amiként emlékezetes sikereket aratott: kinevezése után 1,5 hónappal Budapest közlekedését vágta haza egy havazás, miközben ő órákig elérhetetlen volt, 2 hónappal később meg az egész országot, amikor a katasztrófavédelmi kommunikációtól csak a legendás másik autóba ülést javasló sms-re futotta.

Állítólag angolul és oroszul beszél, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense. Pintér Sándor a köztársasági elnök döntése alapján, többek közt a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége elismerésenként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, katonai tagozatával tüntette ki Bakondi Györgyöt. Amikor elérte a nyugdíjkorhatárt, felmerült, hogy törvénymódosítással oldják meg, hogy kormánytisztviselőként tovább szolgáljon, de végül Tollár Tibor lett az utóda az OKF élén.

Bakondi korábban tartott rottweilert, szeretett búvárkodni és kedveli a Harley Davidsonokat.

Jól fizet a hülyeség

A Lánglovagok.hu augusztusban közérdekűadat-igényléssel tudta meg a Miniszterelnökségtől, hogy a nyugdíjas tűzoltó altábornagyot a tanácsadásáért (az eleve magas tábornoki nyugdíja mellett) államtitkári szintű díjazás illeti meg, azaz havi bruttó 997 200 forintot kap, és munkáját 4 fős titkárság segíti.

A mostani munkájáról az ATV-ben azt mondta:

„Ha úgy látja a miniszterelnök úr, hogy itt Budapesten ez hasznosabb, hogy én a tévéstúdiókban beszélgessek erről, és információkat adjak a pillanatnyi helyzetekről akár a horvát szakaszon, akár a szerb szakaszon, akár a szlovén, akár a túloldali, akár az osztrák szakaszról, akkor ezt fogom tenni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.