Darnyi Tamás úszóiskolájának is milliókkal tartozik a Klik

oktatás
2015 szeptember 23., 11:28
comments 173

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a cikkek arról, mekkora gigantikus tartozást halmozott fel a közoktatás állami vízfeje, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A Nemzetgazdasági Minisztérium egy hete árulta el, hogy a Klik alig három év alatt nyolcmilliárd forintos tartozást halmozott fel, önkormányzatok és közműcégek mellett saját embereiknek se fizettek időben.

A milliárdos tételekhez képest apró tétel, de több száz gyerek életét befolyásolja, hogy a Klik nem fizetett időben a Darnyi Tamás Úszóiskolának sem. Az előző évben a négyszeres olimpiai bajnok uszodájába járt számos iskola diákja úszásoktatásra, ez azonban idén tizenöt II. kerületi iskola esetében elmaradt, mivel a Klik nem rendezte a tavaszi számlákat. A szülőktől származó értesülésünket az úszóiskola megerősítette, mint írták, a tartozás több mint ötmillió forint, és

Jelentős problémákat okoz a tartozás, amely kifizetésére ígéreteket tettek. Erre a tanévre még aláírt szerződésünk sincs, de a pénzzel együtt várjuk hogy elkezdhessük az oktatást.

- állt az úszóiskola válaszában. Az úszásoktatás kiesése azért is problémás, mert a mindennapos testnevelés bevezetésével a legtöbb intézmény teremhiánnyal küzd, túl sok tornaórát kéne megtartani úgy, hogy jellemzően egy iskolában csak egy tornaterem van. Ennek enyhítésére is szolgál az úszásoktatás, ami helyett most szabadban töltött programok merültek fel.

A tartozás okairól, pontos mértékéről, a várható törlesztésről és arról, hogy okoz-e nehézséget a mindennapi testnevelés levezetésében az úszás kiesése ezekben az iskolákban, megkérdeztük a Klik-et is, ezt a választ kaptuk:

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Darnyi Tamás Úszóiskola felé való elmaradásának rendezése folyamatban van. Az érintett 15 intézményben a mindennapi testnevelésórák feltételei biztosítottak. A fenntartó törekszik arra, hogy az Úszóiskolával évek óta fennálló hatékony együttműködés a 2015-16-os tanévben is folytatódjon.

(Címlapkép: JOHANNES EISELE / AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt