Ha így toljuk tovább, akkor fiatalabban halunk meg, mint a nagyszüleink

Ha Európában nem tudjuk visszafogni a dohányzást, a piálást és az elhízást, akkor jó esélyünk lesz arra, hogy fiatalabban haljunk meg, mint a nagyszüleink. - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fiatalokról szóló legújabb jelentése.

A WHO európai irodája azt ajánlja, hogy több kormányzatnak kellene fontolóra vennie a cukoradó bevezetését. Ezen túl pedig véget kellene vetni az olcsó piálás korszakának egy minimális alkoholár bevezetésével, a zöldségeket és a gyümölcsöket viszont állami támogatásokkal kellene olcsóbbá tenni.
João Breda, a program irányítója szerint az árszabályozás mindig működik.

A világon Európában a legmagasabb a dohányzók és a piások aránya, az elhízásban pedig csak az Egyesült Államok előz be minket.

Az Európai régió 53 országában a lakosság 30 százaléka cigizik és évente 11 liter tiszta alkoholnak megfelelő szesz tolunk le fejenként( Fehéroroszországban ez 14 liter). A lakosság 59 százaléka pedig elhízottnak számít.

A WHO regionális igazgatója, Jakab Zsuzsanna elmondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a várható élettartam növekedését bebukhatjuk, ha a dohányzás és az alkoholfogyasztás ezen a szinten marad. Ez különösen érvényes a mostani fiatalokra, akik lehet, hogy nem élnek majd olyan sokáig, mint a nagyszüleik.

A mintában szereplő 53 ország között persze hatalmas különbségek vannak, nem mindegy, hogy valaki Spanyolországban vagy Türkmenisztánban él. A legjobb és a legrosszabb várható élettartam között az eltérés akár 11 év is lehet. (via Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.