Nem akárkit használ Orbán kijárónak Bajorországban

politika
2015 szeptember 23., 07:44
comments 158

Orbán Viktor szerdán Bajorországban Horst Seehofer meghívására felszólal a tartományt vezető CSU frakcióülésen, hogy irányt mutasson nekik a menekültkérdésben.

Előtte este a volt bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber inkább kihagyta a Bayern-Wolfsburg- meccset, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozhasson Bambergben.

Szóval Orbán Viktort a bajor keresztényszocialisták tényleg szeretik.

A Die Welt cikke szerint ebben komoly szerepe lehetett a Dschinghis Khannal a hetvenes évek Németországában történelmet író Leslie Mandokinak is. A cikk kiemeli, hogy az utóbbi időben több olyan bajor-magyar találkozó is volt, ahol a miniszterelnök közelében Mándoki is feltűnt.

photo_camera Fotó: MTI /Koszticsák Szilárd

A cikkben megszólaló német politológus szerint ebben a kapcsolatban nem szabad alábecsülni Mándoki szerepét, gyakran ő fordít Orbánnak. Mándoki egyébként is közel áll a CSU-hoz, 2013-ban a tartományi választásokon elindult a párt színeiben.

A lap felidézi azt is, hogy Mándoki 60. születésnapján a Parlament Vadásztermében maga Orbán Viktor tartotta a nyitóbeszédet.

A cikk részletesen végigveszi, hogy a Fidesz 2002 úta egyre inkább a CSU-t tekinti követendő mintának. A CSU-val fenntartott jó kapcsolat biztosította Orbánnak, hogy az Európai Néppárt mindig beálljon mögé. A Néppárt frakcióját most egyébként szintén CSU-s Manfred Weber vezeti, aki nemrég Orbán mellé kiállva arról beszélt, hogy Európában még több kerítésre lesz szükség. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.