Nemzetközi újságíróknak magyarázza Orbán, hogy meg kell védenünk Schengent

migráció
2015 szeptember 23., 17:20
comments 230

A magyar miniszterelnök is megérkezett Brüsszelbe, ahol szerda este indul az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója. Érkezés közben kapták el újságírók Orbánt, aki angolul foglalta össze, miért van most itt. (Érdemes a háttérben figyelni Havasi Bertalant, aki szokás szerint nagyon nem boldog, hogy a főnököt újságírók kérdezik.) Az RT felvételén felbukkan még a görög miniszterelnök Ciprasz és a brit kormányfő, David Cameron is.

Kedd este találkoztak az EU belügyminiszterei, akik elfogadták a kvótarendszert, és azt is, hogy Magyarország végül kimarad belőle és az is, hogy Magyarország vállalja párezer menekült befogadását.

A szerdai uniós csúcstalálkozón az a legsürgősebb kérdés, melyre választ kell találni, hogy a tagállamok hogyan nyerhetik vissza az ellenőrzést az Európai Unió külső határai fölött - jelentette ki szerdán, a rendkívüli csúcsértekezlet előtt néhány órával Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A politikus Brüsszelben közölte, hogy rövidtávú intézkedésekre is javaslatot tesz majd az uniós állam- illetve kormányfőknek. Úgy véli, több segítséget kell nyújtani a közel-keleti térségben lévő menekülteknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán és a Világélelmezési Programon keresztül, nagyobb támogatásra van szüksége Törökországnak, Libanonnak, Jordániának és a térség többi államának, valamint az unión belül a frontállamoknak is. Tusk emellett leszögezte: azonnal meg kell erősíteni az unió külső határainak ellenőrzését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.