Orbán az egész világot bevonná a menekültválság kezelésébe

POLITIKA
2015 szeptember 23., 11:47
comments 395

A bajor tartományi parlamentben az ellenzéki pártok felháborodva fogadták, hogy a CSU Orbán Viktor is meghívta a frakcióülésére a bajorországi Kloster Blanzba. A Süddeutsche Zeitung helyszíni riportja szerint azonban csak két ellentüntető akarta kifütyülni a magyar miniszterelnököt.

Orbán a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón ismertette az Európai Tanács szerda esti rendkívüli ülésére kidolgozott javaslatait:

  • görög határok védelmének átengedése azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni, 
  • kezdeményezi kell a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezeten kívül, 
  • a biztonságosnak tekintett országok listáját európai szinten kell meghatározni,
  • új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal,
  • kiemelt partnerséget kell kialakítani azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítette Törökországot és Oroszországot,
  •  végül világkvóták létrehozását javasolta, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

"Azt javaslom, hogy gondoljuk át a kapcsolatunkat Ororszországgal."

- összegezte a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Horvátországra tervezett határzárról elmondta, hogy ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat. Hozzátette, hogy ez bármelyik órában bekövetkezhet.

A sajtótájékozatón Horst Seehofer bajor miniszterelnök elmondta, hogy történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében, a szabályokat pedig német döntésre helyezték hatályon kívül. Hozzátette, hogy korlátozni kell a bevándorlást, és gondoskodni kell a védelemre szoruló emberek integrációjáról, szerinte ez a két oszlop, amelyre építve meg lehet oldani a válságot. Kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem bírálatot, hanem támogatást érdemel tevékenységéért. (MTI/Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.