A Heti Válasz is helyreteszi Szijjártó Pétert

Borókai Gábor, a Heti Válasz (HV) főszerkesztője szokásos heti glosszájában természetesen a menekülthelyzetet elemzi, és arról ír, hogy a  tébláboló kelet-európai tranzitországokkal - mint például Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával  - ellentétben a magyar kormány szembenézett a problémával,  és vállalta az ebből adódó konfliktusokat.

Borókai Gábor TusványosonMTI Fotó: Beliczay László

A főszerkesztő azt kifogásolja, hogy a külügyi vezetők szinte meg sem próbálták megértetni, vagy elfogadtatni a magyar álláspontot a környező világgal, és hogy a megfontolandó érvek szerint inkább üzengetünk, "nem hagyunk kiskapukat" a háborús idők utáni konszolidációs időszakra.

"A Külügyminisztérium hadiüzemmé alakult,

a kivételes eszközöket általánossá tették, a pocsék külföldi nyilatkozatokra pedig robbanótöltetű hazai válaszokat szerelnek össze" - írja Borókai, aki példákat is sorol. Horvátország schengeni bojkottjával való fenyegetését, és a románokat említi, akiket sikerült akiknek az Európát védelmező ezeréves Magyarország példáját dörgöltük az orruk alá."

Szóval a HV szerint kicsit óvatosabban kéne arcoskodni, mert a végén "a szavak is elvesztik erejüket és jelentőségüket, és tetteket követelnek maguk helyett."

(Heti Válasz)