Az ombudsman-helyettes javasolja, hogy legyen hungarikum a délvidéki földikutya

ÁLLAT
2015 szeptember 25., 13:00
comments 85

A Kárpát-medencében őshonos, mára a kihalás szélére került délvidéki földikutya-populáció megóvására hívta fel a figyelmet Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes.

A közleménye szerint a délvidéki földikutya – néhány szerbiai példánya mellett – csak Magyarországon található meg, így a faj fennmaradása kizárólag Magyarországon biztosítható. Az alaptörvény értelmében az államnak és mindenkinek kötelessége a honos növény- és állatfajok védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése.

Az ombudsmanhelyettes javasolja a délvidéki földikutya különlegesen értékes bajai populációja élőhelyének védelem alá helyezését, tudományos földikutya-rezervátum létrehozását, és ismeretterjesztő központ felállítását Baján, illetve a faj hungarikummá minősítését.

A földikutya eltűnésének fő oka élőhelyeinek átalakulása a gépesített mezőgazdasági művelés és a legelők elvadulása, a fennmaradását pedig leginkább a gyepterületek megőrzése, a kisebb élőhelyfoltok összekötése, és a legeltetéses gyepgazdálkodás szolgálja a délvidéki földikutya élőhelyein.

A délvidéki földikutya a genetikai vizsgálatok szerint önálló állatfaj, ami kb. 2 millió éve alakult ki a Kárpát-medencében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.