Az ombudsman-helyettes javasolja, hogy legyen hungarikum a délvidéki földikutya

A Kárpát-medencében őshonos, mára a kihalás szélére került délvidéki földikutya-populáció megóvására hívta fel a figyelmet Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes.

A közleménye szerint a délvidéki földikutya – néhány szerbiai példánya mellett – csak Magyarországon található meg, így a faj fennmaradása kizárólag Magyarországon biztosítható. Az alaptörvény értelmében az államnak és mindenkinek kötelessége a honos növény- és állatfajok védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése.

Az ombudsmanhelyettes javasolja a délvidéki földikutya különlegesen értékes bajai populációja élőhelyének védelem alá helyezését, tudományos földikutya-rezervátum létrehozását, és ismeretterjesztő központ felállítását Baján, illetve a faj hungarikummá minősítését.

A földikutya eltűnésének fő oka élőhelyeinek átalakulása a gépesített mezőgazdasági művelés és a legelők elvadulása, a fennmaradását pedig leginkább a gyepterületek megőrzése, a kisebb élőhelyfoltok összekötése, és a legeltetéses gyepgazdálkodás szolgálja a délvidéki földikutya élőhelyein.

A délvidéki földikutya a genetikai vizsgálatok szerint önálló állatfaj, ami kb. 2 millió éve alakult ki a Kárpát-medencében.