Hiába mondta azt Balog Zoltán, nem kapott ezer egyiptomi és iraki keresztény család magyar állampolgárságot

migráció
2015 szeptember 25., 13:26
comments 258

Eldőlt a vita, hogy Balog Zoltán bejelentése, miszerint

“Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre”.

igaz-e vagy sem.

Nem igaz.

Ez abból a válaszból derül ki, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adott Szabó Tímea kérdéseire.

Semjén persze ezt így nem ismerte el. Az általa idézett számok viszont nem támasztják alá Balog Zoltánnak a szavait, amit a miniszter Párizsban, a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében összehívott konferencián mondott el. Ezzel próbálta jelezni, hogy Magyarország igenis befogadja azokat, akik valóban menekülnek.

Mint azt megírtuk, a magyar állampolgárság megszerzésének elég szigorú feltételei vannak. Ez alól államérdekre hivatkozva mentességet adhat a köztársasági elnök.

Csakhogy Semjén szerint 2008 január elseje és 2015 június között összesen 263 ember jutott így magyar állampolgársághoz.

Ebben benne van mindenki, a honosított sportolók is. Évekre lebontva ez így nézett ki

  • 2010-ben 1 fő
  • 2011-ben 5 fő
  • 2012-ben 10 fő
  • 2013-ban 55 fő
  • 2014-ben 182 fő
  • 2015 első felében 10 fő.

Ebből sehogy sem jön ki ezer család, pláne nem 2013-2014-ben.

Semjén szerint 198 egyiptomi kapott így magyar állampolgárságot. Nem család. Ennyi fő összesen.

Iraki egy sem.

Innentől aztán elkezd mindegy egyéb kategóriát is egybe söpörni Semjén.

Ott van például a hagyományos honosítás. Semjén azt írja, hogy a Magyarországra irányuló migráció legnagyobb kibocsátó térségeinek (Észak-Afrika, Közel-Kelet, Közép-Kelet ) országaiból) 2010 és 2015 nyara között hagyományos honosítás keretében 573 fő szerzett magyar állampolgárságot. Ezen ő a következő országokat érti:

Afganisztán, Algéria, Bahrein, Dél Szudán, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Eritrea, Irak, Irán, Jemen , Jordánia, Katar, Kuwait, Libanon, Líbia, Marokkó, Omán, Pakisztán, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szomália , Szudán, Szíria, Tunézia

Tehát nemcsak Egyiptomból és Irakból, hanem ebből a tíz országból, nem kettő, hanem öt év alatt összesen kapott 573 ember magyar állampolgárságot úgy, hogy teljesítették annak feltételeit. Amik elég szigorúak, az ezer menekült család ezeknek (több éves magyarországi tartózkodás, magyar nyelvvizsga) biztosan nem felelnek meg.

Semjén, ha már ennek a fő felelőse a kormányban, behozza az egyszerűsített honosítást is. Ez az, amikor valaki igazolni tudja magyar származását, amire hivatkozva magyar állampolgárságot kér és kap.

Semjén azt írja, hogy 349 fő szerezte meg vagy vissza a magyar állampolgárságot a fent említett tíz (és nem a kérdéses kettő) ország valamelyikéből. Ők tehát egykori magyar állampolgárok és leszármazottaik, illetve 2013 . március 1-től családtagjaik. Semjén szerint legnagyobb részt egyiptomi, szír és jordán állampolgárok.

Ha Semjén válasza nem is, az talán segít az eligazodásban, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal korábban a megkeresésünkre azt válaszolta:

2013 óta 260 egyiptomi és 12 iraki kapott magyar állampolgárságot.

Márpedig Balog határozottan a megadott magyar állampolgárságról beszélt.

Semjén ugyanakkor a válasza további részében bedobott még további kategóriákat is. Így például a Magyarországon tartózkodási jogosultságot szerzőkét. Ezek sem állampolgárok. Magyarországi tartózkodási engedélyt 2013-ban 626 egyiptomi kapott. Ez valamennyi egyiptomira vonatkozik, ilyet kapnak azok, akik üzletelni, dolgozni jönnek Magyarországra. További 82 egyiptomi pedig magyar vagy uniós állampolgár családtagjaként érkezett. 2014-ben 371 + 83 egyiptomi kapott tartózkodási engedélyt. Az irakiak közül 205-en kaptak tartózkodási engedélyt ebben a két évben.

Hogy nem stimmel az, hogy állampolgárságot adtunk ezer arab keresztény családnak, azt Semjén is érzi, mégis ezt írja:

"Mindezen adatok alapján megállapíthatjuk, hogy Balog Zoltán miniszter úr állítása megfelel a valóságnak, mivel életszerű figyelembe venni azt, hogy akik megkapták például a nemzeti letelepedési engedélyt stb ., azok mintegy „úton vannak” a magyar állampolgárság megszerzése felé, így ezek az eljárások részben folyamatban is vannak."

Így aztán arra a rejtélyre, hogy miért nem talált ezer egyiptomi kopt családot az egyetlen magyarországi kopt közösség, akár lehetne persze a válasz az is, hogy a menekülő családok azonnal leléptek Nyugat-Európába. De nehéz is lenne megtalálni azokat, akik több ezren meg sem érkeztek Magyarországra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.