Idén kevesebb mint 100 ember kapott menekültstátuszt Magyarországon

migráció
2015 szeptember 25., 07:09

Pénteken fogja meghaladni a 75 ezret az idei megszüntetett menekültügyi eljárások száma, ezek 80-85 százalékát azért kell megszüntetni, mert a kérelmező ismeretlen helyre távozik időközben – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója az M1-en.

Szép Árpád elmondta: az idei menekültügyi eljárások 95 százalékát kellett megszüntetni, mivel érdemben nem tudták megállapítani, hogy megalapozott-e a kérelmező nemzetközi védelmi igénye. A lefolytatott eljárásokból kevesebb mint 2000-ban hoztak elutasító döntést, ehhez képest óriási szám a megszüntetett 75 ezer eljárás – mondta.

Szerinte csütörtökön 155 nemzetközi védelem iránti kérelmet regisztráltak országosan, ezzel 174 660-ra nőtt az idei menedékkérők száma. Ebben az évben eddig menekültstátust kevesebb mint százan kaptak, oltalmazott, úgynevezett kiegészítő védelmi jogállást pedig kevesebb mint 300-an.

Az összes kérelmező egynegyede-egyötöde gyerek. Bár a kísérő nélkül érkező kiskorúak aránya a korábbi 1 százalékról az utóbbi években 4-5 százalékra nőtt, a gyerekek döntő többsége még mindig családdal érkezik.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a műsorban a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta az M1 értesülését, miszerint a röszkei zavargásokban vehetett részt az a két illegális bevándorló, akiket további hét társukkal együtt csütörtök éjszaka a Zala megyei Gelsén fogtak el a rendőrök.

A napokban egy szerb, osztrák és magyar rendőrökből álló nyomozócsoport elfogott egy embercsempész bűnszervezetet, aminek a tagjai Görögországból egészen Nyugat-Európáig csempésztek főleg szír és afgán állampolgárokat. Ausztriában a bűnszervezetnek 4, Szerbiában 9 tagját fogták el, Magyarországon pedig a szervezet irányítóját.

Csütörtökön 8104 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek, ebből 7800-an a magyar-horvát határt, 300-an a magyar-szerb határt lépték át. Közülük 155-öt regisztráltak.

Január 1-től csütörtök éjfélig több mint 250 ezren érkeztek illegálisan az országba.

A határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt szeptember 15-től csütörtök éjfélig 196 ember ellen indult büntetőeljárás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.