Snowden tévedett: csak azért mert titkosítják, még rájönnénk, hogy a földönkívüliek üzentek

tudomány
2015 szeptember 25., 17:23
comments 225

Edward Snowden szerint a földönkívüliek olyan jól titkosíthatják kommunikációjukat, hogy ha megpróbálnánk lehallgatni őket, valószínűleg zajnak néznénk a kommunikációjukat. Mondjuk ezzel csak azt akarta érzékeltetni a Neil deGrasse Tysonnal folytatott beszélgetésében, hogy az elektronikus kommunikáció fejlődéstörténetében nagyon rövid az a szakasz, amiben a kódolatlan üzenet a norma.

Abban viszont téved, hogy - legyenek bármilyen fejlett kriptográfiai módszerrel titkosítva - nem tudnánk kiszűrni a földönkívüli kommunikációt a zajból.

"Nem az üzenetet keressük. A jelet keressük, ami arra utal, hogy valakinek van jeladója" - mondja Seth Shostak, a földönkívüli életet kutató SETI kutatóközpontjának igazgatója.

Ebből a szempontból pedig lényegtelen, hogy egy üzenet hogyan van titkosítva, vagy hogy egyáltalán titkosítva van-e. Shostak szerint kutatásuk a rádióhullámokra koncentrál, azokból is a szűk sávban sugárzottakra, mert a tudomány jelen állása szerint ilyet csak jeladók tudnak küldeni. Ha ilyen jelet találnának, az Shostak szerint azt jelentené, hogy "hahó, van ott kint valaki, aki képes rádióadót építeni".

Ez pedig még akkor is bizonyítaná, hogy valójában üzenetről van szó, ha amúgy a titkosítás miatt meg sem tudnánk különböztetni a zajtól.

Doug Vakoch, a SETI csillagközi üzenetösszeállításért felelős kutatója - igen, ő az, aki azzal fogalkozik, hogy hogyan tudnánk beszélni a földönkívüliekkel - szerint a földönkívüliek utáni kutatásnak igazából nem a titkosítás az akadálya, hanem az, hogy a rendelkezésre álló technológiával legfeljebb azokba az üzenetekbe tudnánk belehallgatni, amit célzottan a Földre küldenek az idegenek.

Szerinte a másik nagy akadálya a kutatásnak, hogy bármelyik civilizáció könnyedén elrejtheti a jeleit. Vegyük például a Földet. "A múltban nagyon hangosak voltunk, rengeteg tévé- és rádiójelet sugároztunk. Most viszont a kommunikáció nagy része optikai kábelen és műholdakon zajlik, ezekből pedig kevesebb jel szivárog a világűrbe" - mondta. Vagyis Snowdennek egyben igaza volt: az elektronikus kommunikáció fejlődéstörténetében tényleg nagyon rövid az a szakasz, amiben egy másik civilizációnak esélye lehet meghallania a másikat. De nem a titkosítás, hanem a jelek árnyékolása miatt. (Via Scientific American)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.