Járműveket, lőszereket adtak amerikai kiképzésű felkelők az iszlamista an-Nuszra Frontnak

külföld
2015 szeptember 26., 07:13
comments 213

Az amerikai Középső Parancsnokság jelentette be, hogy az általuk kiképzett, felkelők hat, az Egyesült Államoktól kapott teherautót és azon lévő lőszereket adtak át az al-Kaidához köthető an-Nuszra front katonáinak. Állítólag azért, hogy áthaladhassanak az általuk ellenőrzött területen.

photo_camera AFP PHOTO/BULENT KILIC

A Parancsnokság közleménye szerint, ha igazak a hírek, akkor azok a kiképzési program irányelveinek megsértését jelentik. Úgy tudják, hogy fegyvereket nem adták át, és senki sem csatlakozott a dzsihádistákhoz. Közben megérkezett az amerikaik által kiképzett felkelők második, hetvenöt fős csoportja is Szíriába. Az első, hatvan katona sikere mérsékelt volt: bevetésük után nem sokkal megtámadta őket az an-Nuszra, sokukat megölték vagy elfogták, többen elmenekültek.

A kiképzési program májusban indult, a tervek szerint évi 5400 szír ellenzéki fegyverest tréningeznének amerikai katonák, akikkel szemben Aszad elnök már orosz fegyveresekkel harcol. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.