Megölték a líbiai embercsempész-hálózat egyik vezetőjét

külföld
2015 szeptember 26., 17:11
comments 206

Pénteken nyolc emberével együtt megölték Salah al-Maskhoutot, aki az ezreket Európába csempésző egyik líbiai hálózat vezetője lehetett. Az embercsempész-hálózatot az észak-nyugat-líbiai Zuwara városából irányította, ami a kikötője miatt az Európába tartó menekültek egyik központjává vált.

Maskhout korább tisztként szolgált Muammar Gaddafi hadseregében, akit a lázadók 2011-ben megöltek. Maskhout viszont alkalmazkodott az utána kialakult káoszhoz.

A Libya Herald  jelentései szerint főcsempész testőreivel épp elhagyta az egyik rokona házát, mikor kézifegyverekkel támadtak rájuk, és kivégezték őket.

Az olasz védelmi minisztérium és a NATO tagadja, hogy közük lenne az embercsempész kivégzéséhez. Ez azért merülhetett fel, mert Federica Mogherini az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nemrég beszélt arról, hogy október 7. után akciókat hajtanak végre az embercsempészek ellen, bár akkor csak a hadihajók bevonásáról volt szó. 

A becslések szerint idén már 129 ezer ember érkezett az olasz partokhoz, nagy részük a zuwarai csempészmaffia segítségével. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.