A Helsinki Bizottság szerint kerekesszékes, lábprotézises menekültet gyanúsít tömegzavargással az ügyészség

POLITIKA
2015 szeptember 28., 11:49
comments 160

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint egészen valószínűtlen gyanúsítottjai is vannak a szeptember 16-i röszkei zavargásoknak. Ügyvédjük, Kovács Tímea szeptember 23-án tudta felkeresni három védencét a kiskunhalasi Őrzött Szálláson, ahol a bíróság határozata alapján házi őrizetben tartják őket.

Kovács leírása szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy felügyelet nélkül, egy zárt zárkában van két férfi és egy nő. Nem rokonok, nem is ismerik egymást - ez pedig igen kellemetlen lehet egy hívő muzulmánnak, legyen akár férfi, akár nő.

Ennél is abszurdabb, hogy Kovács szerint mindkét férfi mozgáskorlátozott. Egyikük, egy idősebb férfi a háborúban sérült meg, az ügyvédnő leírása szerint fogyatékkal él, nagyon nehézkés, fájdalmas számára a járás. A másiknak pedig elsorvadt a lába, hasfalában pedig katéter van. Járni csak speciális orvosi protézissal tud, amivel feküdni nem lehet, felszerelni meg fél óra, ezért alapesetben nem is hordja. "Ezért ha vécére szeretne menni, akkor gyakorlatilag csúszik-mászik a padlón abba a mellékhelyiségbe, amely egy függonnyel van elválasztva a zárka többi részétől".

A Magyar Helsinki Bizottság szerint

"nehéz kérdés, hogy a kerekesszékes, lábprotézises menekült hogyan tud tömegzavarogni".

(Magyar Helsinki Bizottság via Kettős Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.