A NASA folyékony víz nyomait találta a Mars felszínén

Az amerikai űrügynökség nagy tudományos szenzációt ígérve hívott össze sajtótájékoztatót, amin mindjárt bejelentetik, hogy igaz, amit már évtizedek óta sejtettek, és évek óta a legtöbb szakértőnek egyértelmű volt: folyékony víz nyomait találták a Marson. A hírt viszont korábban kiszivárogtatták, így a nemzetközi sajtó már megírta.

2010-ben láttak a Mars Reconnaissance Orbiter amerikai űrszonda felvételein 5 méter széles, több mint 100 méter hosszú sötét foltokat, amik megjelennek, növekednek és lefelé haladnak néhány marsi lejtőn a bolygó legmelegebb hónapjaiban, és elhalványulnak, majd eltűnnek a marsi év további szakaszában. Ezeket nyolc tudós hosszan elemezte, és a fényvisszaverődések alapján arra jutottak, hogy azok a nedvességet felszívó ásványi sókat tartalmaznak.

A megjelenésüket valószínűleg folyóvíz okozhatta, aminek ugyan az összetétele ismeretlen, de a felfedezés alátámaszthatja azokat a feltételezéseket, amik szerint az égitesten létezhetnek a mikrobiális életformák létrejöttét lehetővé tévő feltételek. A NASA szerint az a tény, hogy egy hideg, látszólag kopár részen is megtalálták folyékony víz nyomait, nagyon sokat segíthet az egykori vagy most is létező marsi élet kutatásában.

Eddigi ismereteink szerint jelenleg a Mars felszínén víz gyakorlatilag szinte csak jég formájában található. (Bloomberg, Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.