Sertésből készült konzervet adott a bevándorlási hivatal a muszlim menekülteknek

2015 szeptember 28., hétfő 12:09
1707

Íme két konzerv, amit a Röszkéről elsőként a közvetlenül az osztrák határhoz buszoztatott menekültek hagytak hátra Szentgotthárdnál, miközben átsétáltak Ausztriába.

szentgott4

Ezt a Bevándorlási Hivataltól kapták. A felirat szerint Szárnyas májaskrém.

Ez lesz az, a Szegedi Paprika Zrt. terméke.

szarnyasmaj

Igen, az összetevők között akad például sertésbőr is. Persze magyarul van feltüntetve.

Megkérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy mi alapján állítják össze a migránsok élelmiszercsomagját. A válasz szerint

"Az élelmezés során figyelemmel vagyunk az elhelyezettek egészségi állapotára, korára és vallásának étkezési előírásaira".

Megkérdeztük azt is, hogy a vallási előírások figyelembe vétele ellenére előfordulhatott-e mégis, hogy sertésbőrt tartalmazó szárnyas csirkemájkonzervet kaptak muszlim menekültek, akiknek a vallása tiltja a sertéshús fogyasztását.

A válasz szerint:

"A Hivatal az ideiglenes befogadó állomásokon a regisztrációs eljárás alatt álló menedékkérők számára élelmiszer csomagot biztosít. Az élelmiszer csomag felnőttek esetében 25-40 dkg kenyeret vagy zsemlét,

sertéshúst vagy sertészsírt nem tartalmazó pástétomot,

dzsem, müzliszeletet és szénsavmentes ásványvizet tartalmaz. Gyermekek és terhes anyák részére ezen felül biztosításra kerül még tej és gyümölcs."

A válasz tehát a sertésbőrre vonatkozó kérdést ügyesen megkerülte, holott már annak a fogyasztása is tiltott a muszlimok számára.

Az összetevők között ugyanakkor nemcsak sertésbőr van, hanem gyártási szalonna is.

Készülhet-e bármi másból szalonna, mint sertésből? Megkérdeztük a Szegedi Paprika Zrt.-től, hogy miből állítják elő a gyártási szalonnát.

"Szalonnát csak sertéshúsból lehet készíteni, csirkéből nem"

- kaptuk a választ, megjegyezve, hogy ez annyira nyilvánvaló, hogy külön nem is kell feltüntetni a dobozon az előírások szerint. Ezt persze lehet, hogy nem tudták a bevándorlási hivatalnál. A cég egyébként nincs kapcsolatban a hivatallal, nem tőlük vették közvetlenül a konzerveket, így erről nem is kérdezték őket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt