Bill Gates és az ENSZ szerint belátható időn belül eltűnhet a malária

Egészségügy
2015 szeptember 29., 11:39
comments 121

Akár huszonöt éven belül - 2040-re - eltűnhet a Föld színéről a malária - ezt az ENSZ-főtitkár megbízottja, Ray Chambers és az ügyben elkötelezett üzletember, Bill Gates fogalmazták meg közös jelentésükben kedden.

photo_camera Bill Gates. Ramin Talaie / Getty Images

A közlemény szerint a betegséggel való leszámolás eredményeként 11 millió emberéletet lehetne megóvni, és annak gazdasági előnyei akár a 2000 milliárd dollárt is elérhetik. Gates több milliárd dollárral támogatja a malária elleni harcot, és erre buzdít másokat is. Szerinte a betegség kiiírtása "az egyetlen fenntartható megoldás".

A közlés azt sugallja, hogy a megoldás alapvetően pénzkérdés, és ha sikerülne megduplázni a malária ellen folytatott harc, és a betegség visszaszorítására fordított költségvetést,  2040-re nem irreális célkitűzés a teljes győzelem.

Az optimizmust nem mindenki osztja ebben a kérdésben, miután a kiírtást célzó korábbi kísérletek eddig rendre elhaltak. Az Egészségügyi Világszervezet  például korábban épp az idei évet lőtte be a maláriás halálesetek számának nullára csökkentésére.

Jelenleg 500 ezer gyerek hal meg maláriában évente. 

(MTI / AP)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.