Bill Gates és az ENSZ szerint belátható időn belül eltűnhet a malária

2015 szeptember 29., kedd 11:39
121

Akár huszonöt éven belül - 2040-re - eltűnhet a Föld színéről a malária - ezt az ENSZ-főtitkár megbízottja, Ray Chambers és az ügyben elkötelezett üzletember, Bill Gates fogalmazták meg közös jelentésükben kedden.

Bill Gates. Ramin Talaie / Getty Images

A közlemény szerint a betegséggel való leszámolás eredményeként 11 millió emberéletet lehetne megóvni, és annak gazdasági előnyei akár a 2000 milliárd dollárt is elérhetik. Gates több milliárd dollárral támogatja a malária elleni harcot, és erre buzdít másokat is. Szerinte a betegség kiiírtása "az egyetlen fenntartható megoldás".

A közlés azt sugallja, hogy a megoldás alapvetően pénzkérdés, és ha sikerülne megduplázni a malária ellen folytatott harc, és a betegség visszaszorítására fordított költségvetést,  2040-re nem irreális célkitűzés a teljes győzelem.

Az optimizmust nem mindenki osztja ebben a kérdésben, miután a kiírtást célzó korábbi kísérletek eddig rendre elhaltak. Az Egészségügyi Világszervezet  például korábban épp az idei évet lőtte be a maláriás halálesetek számának nullára csökkentésére.

Jelenleg 500 ezer gyerek hal meg maláriában évente. 

(MTI / AP)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt