Húszezer nőt erőszakoltak meg vagy zaklattak a boszniai háborúban

külföld
2015 szeptember 29., 07:58
comments 133

Hozzávetőleg húszezer nő esett szexuális erőszak áldozatául 1992 és 1995 között a boszniai háborúban - ez derül ki a témát kutató bosnyák Saliha Djuderija monográfiájából, amit hétfőn mutattak be Szarajevóban.

photo_camera Egy boszniai nő emlékezik egy rokon áldozatára a boszniai háború 20. évfordulóján. Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff.

A kutató a statisztikák összesítését háborús bűnökről szóló helyi és nemzetközi bírósági ítéletek alapján készítette el.

Djuderija szerint hetvenhárom városban illetve helységben követték el az erőszakos cselekményeket, ami szerinte súlyos traumát hordoz a boszniai társadalom mindennapjaiban mai napig. A szerző arról beszélt a bemutatón, hogy a traumák jelentős része feldolgozatlan, ugyanis hosszú időn keresztül tagadás és bagatellizálás veszi körül a kérdést.

A húsz évvel ezelőtti háború óta alig 100 szexuális erőszakkal összefüggésben elkövetett háborús bűn esetében zajlott le teljes egészében a büntetőeljárás, ezért most a szerző (és segítői) abban bíznak, hogy a monográfia alapján újabb ügyekben indul nyomozás, ami reményeik szerint igazságot szolgáltat majd az áldozatoknak.

A kutatás szerint  53 gyerek született a háború idején szexuális erőszak eredményként.

(Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.