Na, vajon milyen gyár beindítását ünneplik ezek a szaúdi urak?

napelem
2015 szeptember 29., 18:08

Olyant fordul most a világ, amekkorát utoljára akkor fordult, amikor az emberiség átállt szénről-fáról olajra. Csak most (egyebek mellett) napenergiára állunk át az olajról éppen. Az átállás része az is, hogy pár napja egy cégcsoport bejelentette: megkezdte működését egy új inverter-gyártósor, Szaúd-Arábiában.

Az inverter az a doboz a napelemes rendszerekben, ami a napelemtáblákról érkező egyenáramot "összegyűjti", és a hálózatra továbbítja, váltóáram formájában. Ilyen invertereket kezdett gyártani a német KACO (energetikai iparvállalat, 1914-ben alapították és hatvan éve készít invertereket) és a szaúdi AEC (elektronikai hadiipari vállalat), közös vállalkozásban. A berendezéseket Shams márkanéven forgalmazzák - a szó rendkívül kreatív marketingesekre vall a cégeknél, mert Napot jelent, arabul.

A 20 kW és 2 MW közti teljesítményszinten készülő inverterek nem háztartási, hanem erőművi méretű készülékek, évente 2000 darab készül majd belőlük az új üzemben.

A Shams márka színe a zöld, ami a két alapító cég közleménye szerint egyaránt utal a környezetvédelem és a szaúdi zászló (egyben mellesleg az iszlám) színére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.