Indiában hinduk meglincseltek egy muszlim férfit, miután az a hír járta, hogy marhahúst evett

külföld
2015 szeptember 30., 21:05

Újdelhitől 45 km-re délkeletre az indiai rendőrség letartóztatott 8 embert, és még keres 2 másikat, miután hétfő este egy kb. 60 fős csőcselék egy faluban kövekkel és botokkal az otthonában megtámadott, és halálra vert egy 52 éves muszlim gazdát, a fiát pedig súlyosan megsebesítette, mert az a hír járta, hogy a család marhahúst evett.

A szent állatként tisztelt marha fogyasztása sok hindu közösségben tabu, és mióta a hindu nacionalista Narenda Modi miniszterelnök lett, sokan követelik, hogy tiltsák be az országban a marhahús-kereskedelmet, ami most a legtöbb helyen eleve be van tiltva, vagy legalábbis korlátozott, de a szegényebb régiókban sok kisebbségben élő muszlimnak a megélhetést biztosítja. Ellenzéki politikusok szerint ez az eset is jól érzékelteti, hogy ez a „húsfanatizmus túl messzire ment”, és hogy mindenkinek joga kéne, hogy legyen azt enni, amit akar.

A lincselés helyszínén – ahol az 1500 lakos kb. 40 százaléka muszlim – az indulatok azután szabadultak el, hogy néhány hindu amiatt panaszkodott, hogy eltűntek a teheneik és bikáik. Amikor a rendőrség a gyanúsítottakat letartóztatta, tüntetők támadtak rájuk, ezért tüzet nyitottak, és egy 20 éves tüntető megsebesült.

Az áldozat családja azt állítja, hogy nem is marhát ettek, hanem birkát. Ennek eldöntésére a rendőrség mintát vett, amit laboratórimban vizsgál meg. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.