Szigorít a német kormány: már a határon elbírálhatják, hogy egy menekült egyáltalán jogosult-e menekültstátusra

A szárazföldi határokra is kiterjesztené a német kormány az ún. reptéri eljárást, melynek alapján akár 48 órán belül is elbírálhatják, hogy valaki jogosult-e menedékjogi kérelem benyújtására, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ez egyértelműen szigorítás lenne a jelenlegi szabályokhoz képest:

az 1993-ban, a jugoszláviai háborúk miatti menekülthullám idején bevezetett intézkedés lehetőséget ad rá, hogy a papírok nélkül érkezők, vagy védelemre nyilvánvalóan nem szorulók belépését gyorsan megtagadhassák.

A reptéri eljárás kiterjesztését a szárazföldi határokra a menekültügyben Angela Merkel valódi ellenzékeként fellépő CSU kezdeményezte. A mostani menekülthullám leginkább Bajorországot érinti - a CSU pedig a kormányzó kereszténydemokraták bajor testvérpártja -, oda szeptember 5. óta már 170 ezer menekült érkezett, jellemzően Magyarországon és Ausztrián át.

A menekülthullámot a határőrizet visszaállításával próbálták lassítani, de ez elégtelennek bizonyult, mert ha valaki jelzi, hogy menedékjogi kérelmet kíván benyújtani, azt be kell engedni az országba. Ha bevezetik a reptéri eljárást, már a belépés előtt elbírálhatják, hogy egyáltalán jogosult lehet-e menedékjogi kérelem benyújtására az igénylő. (Via MTI)