Elítélték a gázoló jobbikost

Első fokon egy év, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az Ajkai Járásbíróság szerdán Ferenczi Gábort, Devecser jobbikos polgármesterét, aki 2013-ban halálos balesetet okozott. Az ítélet nem jogerős.

Ferenczi Gábort halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt mondta bűnösnek az első fokú bíróság. A politikust a felfüggesztett szabadságvesztés mellett három évre eltiltották a közúti járművezetéstől.

Az ügyész fogházbüntetés kiszabását, míg a védő a vádlott bűncselekmény hiányában történő felmentését kérte. A bíró indoklásában azt mondta, hogy az észlelési és cselekvési késedelem felróható a vádlottnak, de a szándékosság nem, ezért vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Ferenczi Gábor akkori jobbikos országgyűlési képviselő 2013. május 21-én reggel Ajkán autójával sodort el egy idős asszonyt, aki a baleset következtében életét vesztette. A Jobbik aznap kiadott közleménye szerint a szabályosan közlekedő politikust a szembesütő erős napfény akadályozta a látásban, így nem vette észre az autója elé kerékpárját kitoló 93 éves asszonyt, és a balesetet nem tudta elkerülni. Ferenczi Gábor a helyszínen szondát fújt, amely alkoholfogyasztást nem mutatott ki, később pedig lemondott mentelmi jogáról. (MTI)