Téged is halálra idegesítenek a hírfolyamodat elárasztó facebookos videók?

INTERNET
2015 október 01., 06:52
comments 74

Amikor ma reggel rápillantottam a facebookos news feedemre, ez a négy videó fogadott sorban, egymás után, a legfontosabbak és legfrissebbek között, rögtön a "hírfolyam" legtetején:

  • Christiano Ronaldót ősemberré sminkelik (3,7 millió néző)
  • Tom Waits legjobb talk show-pillanatai (1,2 millió néző)
  • Függőágyban a szakadék fölött (1,4 millió néző)
  • Gólya hozza a kiscicát meg a kiskutyát (ismeretlen számú néző, 50 ezer lájk, 427 ezer megosztás)

Aki szokott kattintgatni a neten, mindegyiket látta már, de ha esetleg nem látta volna valamelyiket, azt akkor is egyből látja rajtuk, hogy ezek nem új videók, hanem minimum néhány hónaposak, esetleg néhány évesek, és egytől egyig a Youtube-ról vagy más videómegosztókról kerültek át a Facebookra (a Ronaldós például egy hónapja viralizálódott egy nagyot, a Youtube-on 3,6 millióan látták.)

photo_camera Az ősembernek maszkírozott céronaldó békés madridi járőkelőket ijesztget, de senki le se szarja

Mi az isten történik itt?

Mint köztudott, a hírfolyamban látható posztok megjelenéséről a Facebook félig-meddig titkos algoritmusa dönt: az ember nem feltétlenül azt látja, amit a legtöbb ismerőse lájkolt, és egyáltalán nem lát mindent, amit az ismerősei posztoltak, hanem azt látja, amiről a Facebook azt gondolja, hogy látnia kell.

A Facebook márpedig most úgy döntött, hogy neked elsősorban százéves virálszemetet kell látnod.

A cég június végén jelentette be, hogy ezentúl nemcsak a lájkokat és megosztásokat veszi figyelembe, amikor eldönti, hogy megjelenjen-e a news feedben egy-egy videó, hanem azt is, ha valaki egyéb módon érdeklődést mutat iránta: feljebb tekeri a hangot, a felbontást, vagy egész képernyősre nagyítja a videót.

Az intézkedés oka a Facebook hivatalos álláspontja szerint természetesen az, hogy minél kielégítőbb felhasználói élményt nyújtson, és azt mutassa mindenkinek, ami a leginkább érdekli, de az iparági pletykák szerint egyszerűen az történik, hogy a cég megirigyelte a Youtube sikerét, és minden erővel nyomulni kezdett a videópiacon, ezért tolja válogatás nélkül az arcodba az ezeréves hülyeséget. Amit te persze gondolkodás nélkül megosztasz, megkeserítve ezzel amúgy is keserű ismerőseid életét.

Hogyan védekezz?

Elsősorban természetesen úgy, hogy nem lájkolsz és nem osztasz meg ezeréves hülyeséget, nem kattintasz bele, nem tekered fel a hangot, nem nagyítod ki, és semmi jelét nem adod annak, hogy érdekel – bár kétségtelen, hogy ezt egy hajléktalannak maszkírozott Christiano Ronaldo esetében kifejezetten elég nehéz megállni.

Ha pedig idegesít, hogy a videók nemcsak a hírfolyam legtetején tanyáznak, hanem még automatikusan el is indulnak, irány a jobb felső sarokban a beállítások, és ott ki lehet kapcsolni az egészet. Egyelőre.

fb_newsfeed

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.