Akár háromnegyed magyar GDP-be is kerülhet a botrány a Volkswagennek

gazdaság
2015 október 02., 07:52
comments 115

Súlyos elemzéssel jött ki a Credit Suisse a Volkswagen-bortrányról; azt írja a svájci befektetési bank, hogy a német autógyárnak a legrosszabb esetben akár 78 milliárd euróba is kerülhet a dízeles emissziós problémahalmaz, de még a legjobb esetben is 23 milliárdba.

23 milliárd euró a vállalat négy évnyi profitját vinné el (a botrány előtti nyereséggel számolva), a 78 milliárdos költséget viszont szinte lehetetlen, hogy túlélje a vállalat.

Az különösen rossz befeketetői szemmel, hogy ekkora a bizonytalanság a végső összeg szempontjából, és ez még hónapokig ilyen zavaros marad. Viszont még az optimista forgatókönyv szerint is csak tőkeemeléssel élheti túl a német vállalat az új költségeket.

Így adódik össze a veszteség a három (pesszimista-alap-optimista) forgatókönyv szerint:

photo_camera Forrás: Credit Suisse

A botrány előtt úgy látták a CS-nél, hogy 169 eurót érhet a VW részvénye, ezt most elég durván visszavágták 82 euróra. A piacon most 103 eurónál jár az árfolyam, ami 35 százalékkal kevesebb a botrány előttinél.

A svájci bank szerint egyébként eddig keveset foglalkoztak azzal, hogy VW házi bankja is veszélybe kerülhet a mostani helyzetben.

(Portfolio, Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.