Kolumbiában megölték Pablo Escobar szellemi örökösét

2015 október 2., péntek 16:46
70

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök bejelentett, hogy egy katonai akció sorág megölték az ország legkeresettebb drogkereskedőjét, Megateót, vagyis Victor Navarrot.

Megateó a Venezuelához közeli Catatumbo régiót uralta, ahová hagyományosan nem nagyon ér el az állam keze. A drogbáró fejére már 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, és 45 különböző ügy miatt körözték. Megateót nem volt könnyű elkapni, 2006-ban 17 katonát és ügynököt ölt meg, mert el akarták kapni.

Santos elnök szerint a légierő felderítői megerősítették, hogy végeztek a drogbáróval. Hozzátette, hogy az ilyen bűnözők előtt két út áll: az igazságszolgáltatás vagy a temető. Arról nem árult el pontos részleteket, hogyan végeztek Megateóval.

A drogbáró a Népi Felszabadítási Hadsereg nevű megmaradt alakulatait vezette, de a hatóságok szerint ő volt Kolumbia legnagyobb kokainkereskedője is egyben.

Megateó nagyjából ugyanazt a modellt követte, mint Pablo Escobar: gyakran osztogatott pénzt a szegényeknek és még ennél is gyakrabban fizetett le hivatalos személyeket, hogy ne zavarjanak bele az üzletébe.

Ha a drogbáró halála a Latin-Amerikai országban nem is vet véget a kokainkereskedelemnek, de kormány a gerillacsoportokkal folytatott tárgyalásai során fontos tényező lehet, hogy ő már nem fogja tovább támogatni őket, így nőhet az esélye annak, hogy végre sikerül békét kötni. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt