Kolumbiában megölték Pablo Escobar szellemi örökösét

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök bejelentett, hogy egy katonai akció sorág megölték az ország legkeresettebb drogkereskedőjét, Megateót, vagyis Victor Navarrot.

Megateó a Venezuelához közeli Catatumbo  régiót uralta, ahová hagyományosan nem nagyon ér el az állam keze. A drogbáró fejére már 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, és 45 különböző ügy miatt körözték. Megateót nem volt könnyű elkapni, 2006-ban 17 katonát és ügynököt ölt meg, mert el akarták kapni.

// ]]>

Santos elnök szerint a légierő felderítői megerősítették, hogy végeztek a drogbáróval. Hozzátette, hogy az ilyen bűnözők előtt két út áll: az igazságszolgáltatás vagy a temető. Arról nem árult el pontos részleteket, hogyan végeztek Megateóval.

A drogbáró a Népi Felszabadítási Hadsereg nevű megmaradt alakulatait vezette, de a hatóságok szerint ő volt Kolumbia legnagyobb kokainkereskedője is egyben.

Megateó nagyjából ugyanazt a modellt követte, mint Pablo Escobar: gyakran osztogatott pénzt a szegényeknek és még ennél is gyakrabban fizetett le hivatalos személyeket, hogy ne zavarjanak bele az üzletébe.

Ha a drogbáró halála a Latin-Amerikai országban nem is vet véget a kokainkereskedelemnek, de kormány a gerillacsoportokkal folytatott tárgyalásai során fontos tényező lehet, hogy ő már nem fogja tovább támogatni őket, így nőhet az esélye annak, hogy végre sikerül békét kötni. (Guardian)