Megvan az új egészségügyi államtitkár

A Magyar Idők úgy értesült, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jelenlegi főigazgatója követi Zombor Gábort az egészségügyi államtitkári székben.

Zombor augusztus 31-i hatállyal kérte felmentését, hivatalosan családi okokra hivatkozva, de úgy tudjuk, hogy már az előtt is régóta fontolgatta a távozását, és a döntésében közrejátszhatott, hogy a lemondása előtti hónapokban az egészségügyi dolgozók többször tüntettek, és hogy a Miniszterelnökségről megtorpedózták Zombor egészségügyi dolgozói életpályamodellről és más egészségügyi reformintézkedésekről szóló javaslatcsomagját.

Ónodi-Szűcs Zoltán orvos, egészségügyi szakmenedzser, a Corvinus phd-hallgatója. 1995-ig aktívan sportolt (kosárlabdázott), az után váltott teljesen az egészségügyre. 2003-ban nevezték ki a debreceni Városi Egészségügyi Szolgálat élére, 2006-tól a a debreceni Kenézy Kórház főigazgatója volt, és ő irányította az intézmény gazdasági társasággá alakítását is.

2012 februárjában a központosított kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Észak-Alföldi régiójának területi igazgatója lett, tavaly októberben, Zombor államtitkári kinevezésével egy időben pedig a GYEMSZI főigazgatója lett. Ő felelt a GYEMSZI átalakításáért, ezért hívják már ÁEEK-nak a szervezetet.

Ónodi-Szűcs Zoltán több tanulmányában is bírálta a magyar egészségügyi rendszert, adatgyűjtéssel és elemzéssel mutatott rá, miért működik pazarlóan a szisztéma. Érdemes tőle elolvasni ezt meg ezt a vitairatot. Érdekesek, és felvetik a kérdést, hogy akkor mégis lesz-e egészségügyi reform, ha már az új államtitkár is ennyire elkötelezettnek tűnik az ésszerűsítés mellett.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.