Magyar túlélője van a kunduzi kórház elleni légicsapásnak

külföld
2015 október 04., 08:59
comments 57

Magyar túlélője akadt az Orvosok Határok Nélkül kunduzi kórháza elleni légicsapásnak. Jecs Zoltán Lajos ápolóként dolgozott az észak-afganisztáni tartományi székhely kórházában, ott volt akkor is, amikor szombat hajnalban hullani kezdtek a bombák.

photo_camera Lángokban az MSF kórháza a kunduzi légitámadás után.
MSF/Pool / Anadolu Agency

"Teljesen rémisztő volt. A biztonságos szobában aludtam, hajnali kettőkor egy közeli, nagy robbanás zajára ébredtem. Elsőre nem is tudtam, hogy mi történik. Az elmúlt héten sok bombázást és robbanást hallottunk, de messzebbről. Ez más volt. Közeli és hangos" - írta.

Elmondása szerint a nagy robbanás után még 20-30 percig potyogtak a bombák a kórházra. A robbanások zaját Jecs egyik kollégájának segítségkérése törte meg. "Súlyos traumával a kezén érkezett, vér borította, sebek voltak mindenhol a testén" - írta Jecs, aki a látványtól lesokkolva lebénult.

Ezután még vagy fél órán át bombázták az épületet. A bombázás után felmentek körbenézni. "Azt láttuk, hogy a kórház megsemmisült, ég. Nem is tudom, mit éreztem. Megint csak sokkot" - írta Jecs, aki még hosszan írt élményeiről.

"Hogy mi van a szívemben azóta a reggel óta? Hogy ez teljesen elfogadhatatlan. Hogy történhetett ez? Mi haszna volt? Elpusztítani egy kórházat és oly sok életet a semmiért. Nem találok szavakat erre" - zárta beszámolóját. (MSF via Index.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.