Öldöklő küzdelemben az Év hala címért a cigányhal, a zsidóhal és a pinafedél

2015 október 4., vasárnap 6:37
130

Megkezdődött a szavazás 2016 haláról. A Magyar Haltani Társaság igazi ínyenc válogatásából lehet idén szemeszgetni, a jelöltek:

  • a compó, úgyismint cigányhal vagy doktorhal;
  • a márna, ami nagy orra és húsos bajsza alapján a népi keresztségben a zsidóhal nevet kapta;
  • és a selymes durbincs, ami nagy bánatomra csak közeli rokona az etnicizáló összeállításba jobban illő paptetűnek, cserébe minden népi neve a pinához köthető, így hívják pinafedélnek is.

Szakértő barátom, Szily László szerint a compót talán azért nevezhetik cigányhalnak, mert amúgy vastag nyálkával borított és zöldes testét arany pixelek borítják, vagyis szereti a bizsut. Doktorhalnak meg azért nevezik, mert a néphit szerint vastag, gusztustalan nyálkája gyógyhatású, ezért például tüskés uszonyú halak szállításakor compókat is szoktak rakni a tartályba. Én magam eddig csak halászlébe raktam compót, higgyék el, megéri!

CC BY-SA 2.0

A márnáról sokat nem kell mondani, hatalmas orra mindent megmagyaráz. A durbincs és a pina képzettársítása viszont még legperverzebb ismerőseimen is kifog. Akárhogy is, nemes versenyre, öldöklő küzdelemre számítok. Szavazni a haltanitarsasag.hu oldalon lehet. Hajrá! (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt