Nem tud a német kormány 1,5 millió menedékkérő érkezéséről

A hétfői Bildben jelent meg egy cikk, ami szerint egy bizalmas minősítésű kormányzati prognózis szerint az október-decemberi időszakban további 920 ezer menedékkérő érkezhet az országba, számuk így elérheti a másfél milliót. Harald Neymanns belügyminisztérium szóvivője újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy nem tudja megerősíteni a Bild beszámolóját. Georg Streiter helyettes kormányszóvivő hozzátette:

"nem ismerek ilyen dokumentumot, és nem ismerek senkit a kormányban, aki tudna annak létezéséről."

AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Ugyanakkor lehet, hogy van olyan kormányzati intézmény, ahol készült ilyen elemzés és pecsét is van rajta, tette hozzá Streiter. Neymanns szerint

"nem tűnik megalapozottnak a lapban ismertetett becslés, egyebek között azért, mert az őszi-téli hónapokban az időjárás miatt jellemzően csillapodnak a menekülthullámok. A görög-török uniós külső határ védelmének erősítéséről zajló tárgyalások eredményeként is csökkenhet az EU-ba érkező menedékkérők száma."

A német kormány a legutóbbi, augusztusban kiadott hivatalos, nyilvános előrejelzés szerint 800 ezer menedékkérő érkezésével számol. Neymanns elmondta, hogy egyelőre nem tervezik a prognózis frissítését. Azt, hogy eddig hányan érkeztek, nem tudni pontosan. (MTI)