Orbán elárulta, miért nem enged nőket a politika csúcsára

politika
2015 október 06., 08:22
comments 444

"Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott."

Ez volt az egyik érve Orbán Viktornak, amikor egy tavaszi, zárt körű, kötetlen beszélgetésen megválaszolta a kérdést, hogy miért nincsenek nők a harmadik kormányában.

Nem tévedés, Orbán Viktor a szocialisták korábbi, többszörösen kipróbált miniszterét ért támadásokat hozta fel példának annak bizonyítására, hogy nőknek nem való a politika első vonala. A szegény Lamperth Mónika-gondolatot így folytatta:

"Pedig mi egy kulturáltabb népség volnánk a magunk felfogása szerint ellenzékben, de még ott is emlékszem néhány dologra polgári oldalról."

Van ilyen divat

Orbán szerint Európában divatos téma, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, meg is említette, hogy az uniós biztosok kinevezésénél is az volt a cél, hogy legyen azonos a nemek aránya, az olasz kormányban is van erre törekvés. Valójában Junkcer célja az Európai Bizottságban a 60-40 százalékos arány volt, de a harminc százalék sem jött össze, mert kevés tagország jelölt nőt. Magyarország sem segítette a cél elérését. Ahogy a korábbi magyar kormányok, Orbánék is, férfit jelöltek biztosnak. Az olaszok viszont tényleg komolyan veszik a célt, a 17 miniszterből hét nő jelenleg.

photo_camera Két kormány a megalakulása után. A fenti a norvég Erna Solbergé, a lenti Orbán Viktor 3. kabinetje Áder Jánossal és Kövér Lászlóval kiegészülve. Fotó: AFP/kormány.hu

Magyarországon ehhez képest a kormányban egyetlen női miniszter sincs. Orbán szerint ennek az az oka, hogy a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják. Orbán elképzelni sem tud a mostani állapotok között egy női minisztert.

"Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra"

- mondta Orbán. Merthogy a női államtitkárok között nincs olyan, akin azt érezné, hogy nagyon miniszter szeretne lenni. Márpedig ezt azért könnyű lenne észrevenni. Orbán azt nem jegyezte meg, hogy olyan nagyon sok nő az államtitkári karban amúgy sincs, az 54 államtitkár között hét nő van. Szóval a második vonaltól is óvja őket Orbán.

Orbán szerint kegyetlenségben legfeljebb az amerikai belpolitika mérhető a magyarhoz. Nem véletlen - mondta a miniszterelnök -, hogy ott is kevesebb a női politikus, mint az európai országokban".  Ekkor a közönség soraiból szembesítették azzal, hogy ott van azért Hillary Clinton, aki külügyminiszterből lehet Amerika elnöke. Aztán megemlítették Condoleeza Rice-t. Majd Madeleine Albright-ot. A felsorolást Orbán azzal vágja el, hogy Albright már régen volt.

Dedede

A miniszterelnök szerint nem egészséges helyzet ez. Nem a demokrácia szempontjából, hanem "életprobléma ez".

"A nők és a férfiak ugyanazt a dolgot teljesen más oldalról közelítik meg. Ennek nemcsak létjogosultsága van, hanem hasznos is"

- magyarázta Orbán, akit a témában könnyű volt zavarba hozni. Mert amikor erre a felvetésére közbevetették, hogy pont ezért kellene nő a kormányba, nem? Azt válaszolta:

"Dedede. Kéne néhány bátor nő".

És ezen a ponton belekezdett abba, hogy kik jöhetnének szóba.

"Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele."

Talán nem ugrik be hirtelen mindenkinek, kiről beszélt Orbán. A miniszterelnök sem nevezte néven, a hangfelvételből nehéz megállapítani, hogy hirtelen nem jutott eszébe vagy szerinte elég a posztot megemlíteni, de ugyanitt a megdicsért államtitkár munkahelyét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a nevét sem tudta kapásból megmondani, mert azt gondolta, hogy időközben már átnevezték. Itt közoktatásért felelős államtitkár Czunyiné Bertalan Judit, aki Orbán szerint a magyar politikusok egyik lehetségesebbike.

photo_camera Czunyiné menzázik

Czunyiné a  2013-as árvíz idején került szorosabb munkakapcsolatba Orbánnal, amikor Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízottként fogadta és kísérgette a miniszterelnököt. Addig alig volt ismert a közéletben. Alig egy évvel később, 2014-ben aztán ő váltotta Hoffmann Rózsát a közoktatási államtitkári poszton.

A tavalyi választások idején ezt üzente a Facebookon:

"Egy igazi társ nélkül Orbán Viktor sem lenne képes olyan teljesítményre, mint amilyet az elmúlt években produkált a magyar érdekek, az ország, a magyar nemzet a magyar családok, a magyar emberek érdekében.

Köszönjük Lévai Anikó!"

Ahhoz képest, hogy Orbán milyen jó véleménnyel volt zárt körben Czunyinéről márciusban, nyáron már több helyen is az jelent meg, hogy meneszti az államtitkárt. Nem derült ki, hogy Orbánnak valóban volt-e ilyen szándéka, csak meggondolta magát, vagy eszébe sem jutott a váltás (a hvg már azt is tudni vélte, hogy Áder János testvére, Pölöskei Gáborné lehet az utód), de Czunyiné maradt.

Azt elődjéhez, Hoffmann Rózsához képest Czunyiné mindenképpen sikerként értékelheti, hogy idén nem csúsztak a központosított tankönyvek az iskolákból, a tanévzárós beszélgetéséből viszont az derült ki, hogy kínosan nem ismeri azt a tananyagot, amit a Fidesz írt elő a közoktatásban. És megvillantotta hatalomtechnikáját is, amikor a Budai Nagy Antal Gimnáziumban nem a tantestület és a szülők támogatását élvező eddigi igazgatót megbízását hosszabbította meg, hanem a tiltakozások ellenére inkább az ismerősét nevezte ki.

Czunyinéről a miniszterelnök a zárt körű beszélgetésen azt mondta, hogy

"a humán portfoliót el tudná vinni a kormányban".

Ez most Balog Zoltán terepe. És így is maradt a kormányátalakítás után is.

Nem bízunk magyar bakákat magyar asszonyokra

A kabinet mostani, kisebb átalakítása azt mutatja, hogy Orbán szerint még mindig nem jött el a nők ideje a magyar politikában.

A kormányfő bírálatai miatt megsértődött Hende Csabát Simicskó István váltotta a honvédelmi miniszteri poszton. Magyarországon még soha nem volt nő a védelmi tárca élén, miközben Európában jelenleg a németeknél, a szlovéneknél, az olaszoknál, a hollandoknál, a norvégoknál és Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Macedóniában is női honvédelmi miniszter van. Meg a világ számos más pontján, így Ausztráliában, Dél-Afrikában és Dél-Amerika több országában. És van több olyan ország, ahol most éppen férfi a hondvédelmi miniszter, de korábban már bízták ezt a feladatot nőkre is, mint például Szlovákia, Csehország, Svédország, Kanada, Horvátország. Hende távozása után nálunk szóba sem került nő a posztra, a két államtitkár is férfi a HM-ben.

A jelenlegi kilenc minisztérium közül ötben a miniszter és az összes államtitkár is férfi.

Az új propagandaminiszterrel, Rogán Antallal együtt pedig már tíz miniszter lesz a kormányban. És úgy néz ki, hogy a vadonatúj minisztériumában csupa férfi államtitkár lesz.

Férfiak által dominált közösség

Hogy már így is milyen a hangulat a kormányban, azt jól jelzi, amikor Orbán Viktor a szokásos közrádiós interjújában elárulta, hogy a románok elleni Európa-bajnoki selejtező előtt: "A kormány tagjai góltotót rendeztek természetesen úgy, ahogy az egy ilyen férfiak által dominált közösségben szokás".

De Orbán, ha már belelendült, megemlített egy másik női fideszes női politikust is. A nevét neki sem mondta ki, úgy írta körül:

"Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi".

Akiről beszélt, az Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

photo_camera Czunyiné a teheteséges, és a kurázsis Novák Katalin piros-feketében

A kormányban a nők aránya

0 százalék.

Az 52 államtitkár között 7 nő van (október 5-i állapot)

13,5 százalék

A kormánybiztosok között:

0 százalék.

Orbán ezt így nem részletezte, de maga is érezhette, hogy körül kéne még nézni, ezért tett még pár kört.

"Egy-két nagykövetasszonyunk van, akik szerintem erősek"

- mondta a kormányfő. Neveket itt sem mondott, de Szemerkényi Réka éppen a beszélgetés előtt mutatkozott be a politikai karaktergyilkosság másik erős bástyájában, Washingtonban. Itt valóban fontos poszton van nő, Orbán jóváhagyásával.

photo_camera Fotó: MTI / Fehér Ház / Lawrence Jackson

Orbán szerint a nagyköveti az egyik legjobb poszt abból a szempontból, hogy úgy lehet politikai személyiséget építeni, és politikai tőkesúlyra szert tenni, hogy közben nem szedik szét az embert. "Az kifejezetten jó, hogy ott sikerült néhány nagyon tehetséges asszonyt találnunk" - közölte a kormányfő.

Nem erős a kínálat

Aztán azzal folytatta, hogy van egy tehetséges polgármesterük Kecskeméten.

"Egy megyei jogú várost elvinni egy nőnek az már politikai harci feladatnak minősül"

- vélte Orbán, szerinte Szemereyné Pataki Klaudia jól végzi a dolgát. Megjegyezte, hogy Salgótarjában is volt egy tehetséges tanárnő, de a várost az előző önkormányzati választáson hatvan szavazattal elbukták.

"Azt hiszem több megyei jogú várost nem is vezet nő. Látja, nemcsak a nagypolitikában, hanem még ott is milyen nehéz a helyzet"

- mondta a témát felvetőnek Orbán, mintha nem lenne beleszólása abba, kit indít a Fidesz a nagyvárosokban. A fővárosi kerületekben egyetlen fideszes női polgármester van.

Orbán végiggondolta a megyei kormánymegbízottakat, ahogy ő mondja, a főispánokat. Egy vagy kettő nő van köztük - mondta Orbán.

"Szóval nem erős a kínálat"

- összegzett a miniszterelnök.

Nagyon úgy néz ki, hogy nemcsak kormányzati szinten, pártvonalon sem lépnek előre nők a Fideszben.

Rogán Antal helyett Kósa Lajos vezeti majd a Fidesz frakcióját. A képviselőcsoportnak jelenleg nem kevesebb, mint 25 frakcióvezető-helyettese van. Vagyis majdnem minden negyedik fideszes képviselő frakcióvezető-helyettes. De még így is csak két nő került be ebbe az annyira nem elit körbe, Mátrai Márta és Selmeczi Gabriella.

Persze nem csoda, arányaiban ez nagyjából stimmel.

A 114 fős képviselőcsoportban csak nyolc nő ül összesen, arányuk mindössze 7 százalékos. Mátrai Mártán és Selmeczi Gabriellán kívül Czunyiné, Bartos Mónika, Bene Ildikó, Csöbör Katalin, Dunai Mónika, és Molnár Ágnes.

És a Fidesz készül a tisztújításra is. Szinte észrevétlelnül már 2005 óta a párt alelnöke Pelczné Gál Ildikó, aki nem a karakteres megszólalásairól lett híres. Nem ő jelentkezett a feladatra, a párt vezetése találta ki, hogy mégiscsak szükség lenne egy nőre, akivel el akarták adni a Fideszt a fiatal, családos nők felé. Erről neki elfelejtettek szólni, az újságban olvasta először, hogy alelnök lesz. Annak idején az Origónak azt mondták a Fideszben, hogy "Pelczné egy modellje, eszményképe annak, amit a Fidesz azokról az asszonyokról gondol, akik a családban és a szakmájukban is megállják a helyüket". Kivülről úgy tűnik, hogy csendesen teszi a dolgát, amivel megbízták. Pelczné egyébként alelnöki kinevezése előtt csak két évvel lett a Fidesz tagja. Ő volt, aki annak idején fogadta és kísérte az országjáráson lévő Orbán Viktort Miskolcon.

A Wikileaks által kiszivárogtatott 2007-es táviratban az amerikai nagykövet arról számolt be, hogy Orbán neki a párt legenergetikusabb aktivistájaként jellemezte Pelczné Gáll Ildikót, aki az alelnökség mellett a Fidesz női szervezetét is vezeti. Orbán a közgazdász végzettségű politikus egyetlen hibájaként azt jegyezte meg, hogy "a problémákra fókuszál, nem a problémákkal küzdő emberekre".

photo_camera Fidesz elnök, alelnökökkel megválasztás után, 2007 óta Fotók: fidesz.hu

Pelczné annyira jól teszi a dolgát, hogy most újra jelölt az alelnöki posztra. Egyedüli nőként a Fidesz vezetésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.