Az egész világot bejárták a magyar divatfotós botrányos menekültes képei

DIVAT
2015 október 07., 21:49
comments 220

Baksa Norbert fotósorozata olyan hírnévre volt képes, amire magyar divatfotós képei már régen nem. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy örül most ennek a hírverésnek. Fotósorozatáról, melyben a Magyarországra a kerítésen át érkező menekülteket idézte fel, ugyanis a világ a legnagyobb lapjai írtak szerdán, viszont mind főleg a kritikákra összpontosítva. 

Baksa tizenhárom képből álló sorozatán ugyanis modelljei láthatóak egy kerítés előtt, sőt, akad fénykép is, amin egy magyar rendőr viszi el éppen egyiküket. A képek hatalmas visszatetszést váltottak ki a közösségi oldalakon, és hamar nemzetközi karrierre is indultak. Különösen az a kép kapott sok kritikát, amin a modell, Monika Jablonczy egy szelfit készít Chanel-lógós telefonjával, miközben nekidől a kerítésnek menő designerruhájában, amiből meglehetősen kilátszanak a mellei. 

A kritikák idővel elhagyták a közösségi oldalakat, és az összes nagyobb külföldi lap is felkapta a sztorit. Annyira, hogy Baksa, aki korábban fotózott az Elle, a Playboy és a Cosmopolitan számára is, végül egy közleményt jelentetett meg a honlapján. Ebben arról írt, hogy látva a reakciókat, reméli az emberek megértik, hogy a helyzet rendkívül összetett, és hogy valójában állásfoglalásuk mögött részinformációk vagy előítéletek állnak. 

Mint írja, nem érti, egyesek hogyan képesek egyértelmű állásfoglalásra akármelyik oldal mellett, amikor folyamatosan ömlik ránk az ellentmondásos információk áradata a médiából, és senki sem látja át a helyzet egészét. Pont ezért akarta elkészíteni ezeket a képeket: hogy megmutassa a szenvedő nőt, aki egyben gyönyörű is, és igen, a helyzete ellenére, minőségi ruha és egy okostelefon van nála. 

Célja a sorozattal az volt, hogy az embereket gondolkodásra késztesse. Ez sok szempontból végül is sikerült, csak nem biztos hogy úgy, ahogy eredetileg tervezte. (via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.