Brüsszel rászállt a migránsellenes magyar intézkedésekre

migráció
2015 október 07., 06:58
comments 190

Az Európai Bizottság levélben kifogásol több olyan jogszabályt, amit az illegális határátlépés visszaszorítása érdekében léptetett életbe a magyar parlament szeptember 15-én. 

A Népszabadság megszerezte az Európai Bizottság bevándorlásért és belügyekért felelős igazgatója, Matthias Ruete és Paraskevi Michou igazságügyi főigazgató levelét. 

Alapvető gondjuk van a határzár átlépésének büntetőjogi szankcionálásával, valamint azzal is, hogy Magyarországon nem biztosítják a menedékkérők számára a cselekményükkel arányos bánásmódot és alapvető emberi jogaikat. 

Szerintük aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországra érkező migránsok nem kapnak írásban az anyanyelvükre vagy az általuk ismert más nyelvre lefordított tájékoztatást sem a várható eljárásokról, sem arról, hogy mivel vádolják őket, és legtöbbször ugyanezt igaz a kitiltásukat elrendelő ítéletre is. Miközben em­beri ­jogi szervezetek sem segíthetnek nekik, mert munkatársaik nem léphetnek be a tranzitzónák terü­letére. 

Kifogásolják a villámgyors eljárásokat és azt is, hogy a felülvizsgálat során nem lehet új tényekre vagy bizonyítékokra hivatkozni. A levél hangsúlyosan foglalkozik a gyerekekkel, ­felróva a rájuk vonatkozó különleges szabályok hiányát. 

A bizottság illetékesei részletes beszámolót várnak el egyebek mellett azzal kapcsolatban is, hogy miként érvényesülnek a menekült gyermekek jogai, milyen körülmények fogadják őket, és mi vár rájuk Magyarországon Tájékoztatást kérnek a szeptember 16-i röszkei összecsapásról és a honvédség esetleges bevetéséről is. 

A kormány válaszait két héten belül várják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.