Merkel szerint eljárt az idő a dublini rendszer felett

Kidolgozásukkor jól átgondolt szabályok voltak, de a jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy eljárt felettük az idő, érvelt szerdán Angela Merkel német kancellár.

Merkel Francois Hollande francia elnökkel közösen szólalt fel az EP rendkívüli vitájában, amely az unió állapotát volt hivatott értékelni.

A német politikus kijelentette: a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek.

Angela Merkel úgy vélte: az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.

FREDERICK FLORIN / AFP

A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan kell fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, viszont ennek terheit nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni azokat.

Hollande pedig arról beszélt, hogy a schengeni határok védelme érdekében az Európai Uniónak közös európai határ-, és parti őrségre van szüksége. 

Hollande a leghatározottabban állást foglalt az EU és az euróövezet integrációjának további mélyítése mellett. Ha ez nem történik meg, az az EU végét jelentené - fűzte hozzá.

Több mint negyedszázada nem volt példa arra, hogy a francia és a német vezető az Európai Parlamentben szinte egy időben mondjon beszédet. (MTI)