Obama elnézést kért a kunduzi kórház elleni támadás miatt

2015 október 7., szerda 18:53
152

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Obama felhívta Asraf Gáni afgán elnököt, hogy részvétét fejezze ki a kórház elleni amerikai csapás okozta emberveszteségekért. Hasonlóképpen fejezte ki részvétét az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnökének is.

Az amerikai fegyveres erők részéről kedden hangzott el annak elismerése, hogy a hétvégén "tévedésből" támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

Earnest szerint nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy nem egy "szörnyű, tragikus baleset" történt volna. A Rómában tartózkodó Ash Carter védelmi miniszter szerdán ismételten egy átlátható vizsgálat lefolytatását és szükség esetén a vétkesek felelősségre vonását ígérte.

AZ MSF egyébként szerdán ismét sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy kíván-e pert indítani az ügyben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt