Csúnyán bezuhant a német export

5,2 százalékkal esett vissza Németország kivitele idén augusztusban, közölte a német statisztikai hivatal. Ez azért durva, mert a legutóbbi gazdasági válság mélypontja, 2009 januárja óta nem volt ekkora havi visszaesés.

Ebben az adatban még nincs benne a VW-botrány esetleges hatása – ahhoz, hogy azt látni lehessen, még hónapokat kell várnunk. Viszont a kínai gazdaság és a többi feltörekvő piac válsága egyre inkább meggyötri az exportorientált német gazdaságot. Júliusban és augusztusban 13 százalékkal szakadtak be a német vállalatok ipari megrendelései az eurózónán kívülről, aminek egyértelműen a tengerentúli piacok gyengélkedése az oka.

(Éves alapon, tehát tavaly augusztushoz képest még mindig pluszban van a német kivitel, méghozzá öt százalékkal – a havi zuhanásban nyilván közrejátszik, hogy a szabadságok miatt az augusztus a német export hagyományosan gyenge hónapja.)

Rossz hír, hogy a német import is visszaesett augusztusban, ami arra utal, hogy a német belső kereslet nem pótolja a lassuló külső piacokat.

A német exporttal egyébként hagyományosan együtt mozog a magyar gazdaság versenyképesebb része, hiszen az éppen a német exportgépezet ellátási láncának részeként tagozódik be a világgazdaságba.

(Bloomberg, Destatis)