A Hamász vezetője szerint kitört a harmadik intifáda

külföld
2015 október 09., 13:54
comments 266

Egy új népfelkelés kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője.

"Mi az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel (...), ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet 

- mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával. 

Palesztin tüntető (AFP)
photo_camera Egy palesztin férfi követ lő ki az izraeli biztonsági erők felé Hebron közelében október 6-án (AFP PHOTO / HAZEM BADER)

Hozzátette: Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és "több, mint készen áll az összecsapásra".

 "A Jeruzsálemért folyó csata a Gázai övezetért is folyik, a ciszjordániai intifáda a mi népünk intifádája" 

- szögezte le.

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt harmadik intifádáról. Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A héten a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád nevű iszlamista mozgalom is intifádára szólított fel.

Izraelben és a megszállt területeken, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben több mint egy hete dúl az erőszak: eddig négy izraelit öltek meg a palesztinok, utóbbiak közül pedig heten vesztették életüket.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.