A szicíliai maffiával üzletelhetett az UniCredit

2015 október 9., péntek 8:12
45

A szicíliai maffiához, a Cosa Nostrához kötődik az az üzletember (egyes vélemények szerint maffiavezér), akinek az olasz UniCredit három topmenedzsere segített hitelhez jutni – derült ki egy kiszivárgott házkutatási engedélyből. Az olasz maffiaellenes ügyészség vizsgálja a három bankárt.

Balra Denaro, jobbra Palenzona.

Az UniCredit alelnöke, Fabrizio Palenzona, és még két felső vezető, köztük a cég kockázati vezetője, Massimiliano Fossati is segíthette Matteo Messina Denarot. Denaro Olaszország egyik legkeresettebb bűnözője, egyes vélemények szerint ő a Cosa Nostra egyik vezére – a "főnökök főnöke" – 2007 óta.

Palenzona – aki egyébként számos olasz nagyvállalat igazgatósági tagja is – ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat, hogy köze lenne a szervezett bűnözéshez, és azt is közölte, hogy a házkutatáson nem találtak semmit a nyomozák, "mivel nem is találhattak semmit". Az UniCredit is kiadott egy hivatalos közleményt, amiben elismerik, hogy tudnak a vezetőikkel szembeni nyomozásról, de bizonyosak benne, hogy azok alaptalanok.

A hír mindenesetre nem jött jókor az UniCreditnek, amely a tőkeemelés és a masszív kiadáscsökkentés között kényszerül választani, és a közelmúltban olyan pletykák is felmerültek, miszerint egyesülnének a másik két legnagyobb olasz bankkal, az Intesa Sanpaoloval és a Monte Paschi Sienaval.

(Reuters, Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt